luni, 19 noiembrie 2012

Valorile tale personale dau tonul vietii tale

La un moment dat fiecare dintre noi a citit o carte, a vazut un film  a caror personaje aveau rolul unor oameni care, desi treceau prin momente grele sau din contra momente foarte frumoase, faceau mereu ceea ce era potrivit si totul se termina cu happy end. Probabil si cultura consumerista in care dorim cu totii sa vedem numai fete fericite la final ne facem sa vrem acelasi lucru si in vietile noastre de zi cu zi. Dar uite ca in realitatea nu prea putem vorbi de un final la propriu decat atunci cand murim, si acele momente fericite sau nu au o durata determinata de timp . Dar ceea ce avem in comun cu personajele de film sau carte este ca toti facem niste alegeri.
Si astfel am ajuns la subiectul pe care vreau sa-l discut azi: alegerile pe care  le facem sunt determinate de situatii diverse, dar au in spate si valorile in care credem. Firesc ar fi sa fie determinate numai de valorile personale, pentru ca daca te lasi condus doar de situatii atunci esti o persoana fara caracter.
Partea interesanta este ca de cele mai multe ori nu suntem constienti de propriile valori interioare si ajungem sa lucram cu oameni nepotriviti, sa iubim oameni nepotriviti sau sa ne traim viata fara un sens interior.
Asa ca eu astazi iti propun sa incerci sa stabilesti care sunt acele valori care te definesc pe tine. Iti propun doua variante: fie alegi dintr-o lista predefinita sau daca simti ca-ti poti face o analiza mai atenta,  incearca sa te gandesti la momentele deosebite din viata si incearca sa stabilesti ce valori su fost mai importante pentru tine atunci.
  •  Pentru inceput ai lista de mai jos din care poti alege ceea ce consideri ca te caracterizeaza:
Adevăr
Armonie interioară
Atracţie
Autocunoaştere
Aventură
Bani
Bucurie
Bunăstare
Calitatea relaţiilor
Calm
Cinste
Competenţă
Comunitate
Creativitate
Cultură
Cunoştinţe
Curiozitate
Dezvoltare personală /
Disciplină
Distracţie
Dragoste, afecţiune
Educaţie
Faimă
Familie
Frumuseţe
Imparţialitate
Independenţă
Influenţă
Integritate
Intimitate
Încântare
Încrederea
Înţelepciune
Leadership
Libertate
Linişte sufletească
Loialitate
Masculinitate
Natură
Obiectivitate
Onoare
Ordine
Pace
Pragmatism
Prietenie
Provocare
Puritate
Putere
Recunoaştere
Relatii personale
Respect de sine / faţă de ceilalţi
Responsabilitate
Sănătate
Siguranţa locului de muncă
Siguranţă
Sinceritate
Spiritualitate
Sprijin
Stabilitate
Statut

  • Odata stabilite  valorile tale personale incearca sa te gandesti in ce masura le aplici in viata ta de acum: personala si profesional.
Acest exercitiu s-ar putea sa nu-ti ia mai mult de 30 min, dar sunt sigura ca  te va ajuta enorm de acum inainte si vei putea face alegeri mult mai bune decat poate ai facut-o pana acum. Valorile personale nu sunt batute in cuie pentru nimeni, este foarte posibila modificarea lor in timp pentru ca noi evoluam ca indivizi, dar cel mai important este sa fii mereu cosntient de ele si sa-ti traiesti viata pe toate planurile numai in functie de ele.

Cu drag,

Anqi

luni, 12 noiembrie 2012

O carte frumoasa

Revin dupa aproape o luna de pauza cu o revelatie pentru spiritul meu: o carte care simt efectiv cum ma imbogateste cu fiecare pagina parcursa. Este genul ala de lectura care dupa ce ai terminat-o iti readuci aminte de ce cartile trebuie sa faca parte din viata noastra. Este vorba despre Arta conversatiei scrisa de Ileana Vulpescu. Nu am de gand sa fac o recenzie, dar pe scurt prezinta viata personajului principal Sanziana Hangan, doctorita cu doi copii care se lupta cu vitregiile vietii unei femei care-si creste singura copiii. Aceasta carte mi-a  adus aminte de ce nu as vrea sa plec niciodata din Romania, de ce ar trebui sa pun pret pe cultura, pentru ca un  spirit bogat poate face fata oricaror probleme ale vietii in modul cel mai frumos posibil si al treilea lucru important invatat este ca principiile si caracterul unui om sunt mult mai importante decat avantajele de moment.
Va recomand cu drag sa redescoperiti autorii romani contemporani pentru ca veti avea o surpriza foate frumoasa, mai ales ca vorbesc despre o lume atat de aproape de noi toti de multe ori.

Cu drag,

Anqi

luni, 15 octombrie 2012

Piedici in calea schimbarii

O vorba inteligenta spune ca "Nu poti obtine rezultate diferite, daca actionezi la fel!". Cu totii ne dorim ceva mai bun, dar ce faci daca cei din jurul tau nu te lasa sa treci la nivelul urmator. Luand un caz foarte prezentin vietile noastre: sa spunem ca prietenul cel mai bun are mari probleme financiare, si stii ca nu prea ia decizii corecte, dar in momentul ala are mare nevoie de niste bani, iar tu daca faci asta iti amani tu alte prioritati. Ce faci: il ajuti sau eviti problema si te gandesti ca fiecare le are pe ale lui?
Nu am sa dau raspunsul pentru ca depinde de firea fiecaruia, dar voiam sa arat ca nu-i intotdeauna usor sa-ti vezi de planurile tale financiare.
Acesta este motivul pentru care liderii de opinie din domeniul finantelor personale ne recomanda intotdeauna sa ne inconjuram cu oameni care gandesc la fel.
E foarte adevarata vorba "Valoarea ta este media celor din jurul tau"!
Daca stai cu oamenii cu probleme, mereu vei avea probleme. Nu-ti poti renega familia, chiar daca sunt saraci sau o mentalitate paguboasa in privinta banilor, dar cu siguranta iti poti face o viata a ta pentru a te putea dezvolta  si apoi, daca este cazul si vrei, poti sa le dai o mana de ajutor. Dar nu-ti taia singur aripile din mila pentru cei din jur, pentru ca atunci vei ajunge si tu un plangacios pe umarul celuilalt si veti trai o viata mediocra impreuna!
Schimbarea financiara vine cu schimbarea de mentalitate, altfel nu se poate!

vineri, 12 octombrie 2012

Organizarea vietii mele

A trecut mai bine de 1 luna de la ultima postare, cam mult as spune. Am avut nevoie de aceasta perioada pentru ca ajunsesem intr-un blocaj personal. Am facut greseala pe care o fac si in alte domenii ale vietii mele: ma iau prea in serios si apoi simt ca nu mai am ce spune si ce face.
Sunt foarte multe carti si materiale informatice care te invata cum sa traiesti ca sa obtii maxim de rezultate din munca ta, relatii, etc. Dar de fapt nu stiu cati realizam ca vorbim de vietile noastre, de zilele acelea pe care le mai avem inainte de a muri.
Nu sunt intr-o perioada grea a vietii, din contra, lucrurile merg mai bine decat m-as fi asteptat. Doar ca am inceput sa fac niste topuri in viata mea si am devenit cu adevarat mandra de mine, dupa multi ani in care nu m-am iubit asa mult. Ieri am facut o alegere grea si riscanta, alegere pe care vechea Anca nu ar fi facut-o niciodata, asa mi-am dat seama ca pot merge mai departe cu blogul, ca nu sunt o persoana care doar scrie( asa cum m-am simtit acum 1 luna), ci chiar traieste si crede in ce scrie.
Azi de obicei prin programul pe care mi l-am impus( un program haotic in ultima vreme, dar o sa ma iert incet-incet) ar trebui sa scriu ceva de organizare sau time management cum imi place mie sa spun. Asa ca m-am gandit foarte des la o chestiune: programul unei persoane casnice( asa cum sunt eu deocamdata, fiind in CCC.
Am mai vorbit cumva despre subiectul asta , dar nu foarte in amanunt. Din pacate cand nu ai un program strict( asa cum este cel de la un loc de munca) ai tendinta sa incepi sa fii demotivat: fizic, psihic si social.
Ideea de a merge la un job iti impune un aspect exterior mai ingrijit, dar daca stai acasa vei avea tendinta sa amani foarte mult momentul cand mai pui un pic de fard pe fata sau te imbraci intr-un mod placut. Iar in loc de hainele dichisite de la serviciu ti se pare ca e mult mai comod sa stai in pijamale. Daca nu ai partenerul de viata pe langa tine sigur vei abuza de aceste doua situatii. Dar efectul din pacate nu este doar fizic, este si psihic. Vei incepe sa nu te mai placi, dar fara sa intelegi si motivul. Mai rau este daca observa si cei din jur, asa incepand si problemele sociale. Asa ca primul lucru de care trebuie sa te ocupi cand stai acasa mai mult este: ai mare grija de aspectul tau exterior. Multe persoane spun, dar nu am timp: de exemplu mamicile vor spune, pai da am grija de copil, altii vor spune pai da nu am chef de nimic.
Ok, hai sa le luam pe rand:
1. Mamicile care au bebelusi care nu prea dorm noaptea, cu siguranta vor trage cate un pui de somn ziua, dar mai raman suficiente ore in care bebelusii lor dorm pentru a gasi 30 de min pentru un dus, aranjat putin si inviorare. Unde mai pui ca dupa 4-6 luni copiii isi fac program de somn si cu siguranta prinzi vreo macar 30 de min pentru tine, pe care in loc sa le petreci in pat motaind cu telecomanda in mana, mai bine te ocupi de tine. Eu personal am urmarit o perioada programul fetitei mele si asa mi-am dat seama ca trezindu-ma cu o ora mai devreme pot avea acel timp atat de necesar. Prin urmare vorbim doar de putina vointa.
2. Pentru persoanele care spun: am timp liber, nu am un copil, dar nu mai am chef. Daca nu vorbim
de depresie, care e o alta problema, atunci as propune unei astfel de persoane sa incerce sa se trezeasca mai dimineata si sa faca in acel surplus de timp ceva care ii face placere, dar trebuie sa fie si constructiv( adica cititul aiurea pe net sau jocurile pe calculator nu sunt ceva constructiv), de preferat ar fi putina miscare pentru ca efectul imediat va fi de energizare. Persoanele care se plang de lipsa de chef sau mai frumos spus motivatie, de cele mai multe ori au probleme personale peste care nu pot trece pentru ca nu-si fac o analiza interioara si traiesc de pe o zi pe alta si in primul rand au obiceiul sa se trezeasca foarte tarziu( ora 9- 10 este tarziu pentru mine).Ora ideala de trezire este 6-7, plusand poti ajunge la ora 5, dar numai in cazul in care ai o motivatie puternica, altfel nu reusesti.

Eu am trecut rand pe rand prin aceste doua situatii, ideea este ca mai poti avea cate o zi prosta, dar fa bine sa fie doar una, nu tot restul vietii tale.Organizarea zilei pe care o traiesti acum influenteaza modul in care vei trai si restul zilelor, asa ca stai putin si gandeste-te daca asta iti doresti sa simti de acum incolo.

Cu drag,
Anqi

miercuri, 29 august 2012

Chiar nu ai timp!?

Zilele astea au fost mai grele din cauza unor situatii neprevazute si care mi-au anulat puterea de a scrie. Si am mereu in gand o problema ce sper sa-i gasesc cat mai curand o rezolvare. Chiar nu am timp pentru tot ce imi doresc sa fac intr-o zi sau e doar lipsa unei programari zilnice defectuoase.
Cand esti mamica timpul tau este limitat asa ca trebuie sa lasi orgoliul sau fricile nejustificate si sa ceri ajutorul celor din jur pentru a sta  macar o ora- doua cu cel mic, ajutor la curatenie, cumparaturi,  din partea sotului sau altor persoane care pot face asta.
 Daca ai persoane in jurul tau care sunt dispuse sa te ajute, invata sa faci un program zilnic cu timp limitat  si clar stabilit pentru fiecare operatiune( pentru a evita trasul de timp).
Pentru confortul tau interior creeaza o rutina zilnica care sa-ti ofere un start bun al zilei: fie ca presupune ceva minute de miscare, o cafea bauta pe indelete sau cateva minute de rugaciune, fa acel lucru care te incarca pozitiv pentru o noua zi. Timpul petrecut cu un copil pare foare usor pentru cine nu a trecut prin asa ceva, asa ca nu te amagi, ca doar asta ai facut toata ziua, te-ai jucat cu cel mic si nu intelegi de ce esti obosita, tocmai ca este foarte solicitanta atentia continua asupra unui pitic care nu sta locului o clipa. Asa ca sfatul meu este cand doarme piticul al pranz ia si tu o pauza pentru un somn scurt( de maxim 20-30 min) pentru daca o lungesti te vei simti mai obosita si iti pierzi vitalitatea, in plus pierzi vreo ora in care poti face ceva pentru tine, cat mai doarme piticul( teoretic un copil la amiaza trebuie sa doarma in jur de 1 ora jumate sau 2 ore, cel putin).
Toate aceste lucruri le poti face intr-o anumita ordine daca vei fi atenta la programul copilului si la nevoile tale, nu ai nevoie de specialisti pentru asta, tu stii mai bine de ce ai nevoie!
La inceput scrie intr-un jurnal ce faci zilnic, ca sa-ti dai seama de timpii morti( de genul navigat fara scop pe net, vorbit la telefon pe mess, vizionatul la TV a unor emisiuni din care nu ramai cu nimic, etc). Nu-ti fura singura caciula spunandu-ti ca ai timp berechet ca oricum stai acasa, asta te va plafona si mai mult si nu te vei mai tine de programarea initiala si iar ajungem la problema initiala, lipsa energiei si nemultumirea continua.
Ai mai jos un filmulet pentru tine, femeie frumoasa care uiti de tine!


Este foarte important sa fii atenta cu familia ta si casa ta, dar la fel de important este sa investesti in tine pentru a avea ce oferi celor din jur!

Cu drag,

Anqi

miercuri, 15 august 2012

Ai voie sa te relaxezi!!!!

Nu stiu voi cum treceti peste tot ce se intampla in jur, dar eu recunosc ca imi este din ce in ce mai greu sa nu fiu pesimista. Cu greu ma trezesc si sa ma apuc de treburile zilnice. Poate sufar de o criza de demotivare. Posibil, dar cred ca problema mea ca a multor oameni pe care ii observ este ca am uitat ca avem niste limite. In ultima perioada am citit tot felul de chestii apropopo de motivatie, time management si mai nou am dat peste nenea Timothy Ferriss, care iti poate da peste cap toata viata daca il iei in serios. Vi-l recoman macar ca si diversificarea experientei personale.
Unde vreau sa ajung este ca am uitat ca sunt om cu sentimente si cu dorinte care ma pot nauci si care nu-mi vor da pace sa merg ca un robotel dupa program. Asa ca am vreo saptamana de cand corpul meu s-a intors impotriva mea si nu vrea sa mai reactioneze pentru a ma ajuta sa ma tin de program, da vorbesc serios ma saboteaza!!! I-am impus un program de trezit, de scris articole, cautat materiale, citit, treburi casnice, program de joaca cu fiica mea, timp de vorbit la telefon cu prieteni si  rude, intalniri, vizite, cumparaturi, etc. Cred ca ati sesizat, daca nu va spun eu ce n-am facut : nu am stabilit program de relaxare, lasam la o parte cele 7-8 ore de somn pe noapte( absolut firesti)! Asa ca de vreo cateva zile nu ma mai pot ridica imediat din pat, nu mai am idei si ma misc ca un zombi. Abia reusesc sa scriu si aceste cuvinte!!!!
Personal sunt obsedata de time management, daca as putea le-as face la toti program, dar asa ceva este imposibil, urasc oamenii prosti si sa intarzii, si din disperarea asta de a ma schimba intr-un robotel, mi-am pierdut momentan si capacitatea de a scrie, de a faca o poveste in jurul unor subiecte preferate pentru mine.
Am realizat sursa neputintelor mele recente datorita unei prietene dragi mie care dupa ce m-a ascultat cum ma plang ca nu ma pot trezi la cutare ora si nu mai pot face aia si aia, mi-a replicat sec: "Dar de ce nu te odihnesti mai mult? De ce e musai sa te scoli asa dimineata, mai ia o pauza!" Am ramas ganditoare si m-a socat sentimentul pe care l-am avut atunci, acela ca nu puteam concepe ca trebuie sa pierd timpul odihnindu-ma! Nu ma intelege-ti gresit nu am fost cea mai harnica persoana, dar mi-am descoperit o noua vocatie si in dorinta mea de a fi cat mai motivata m-am lasat absorbita de toata munca asta de a ma autoeduca, incat am uitat ca pot si ca trebuie sa iau si pauze, ca e firesc sa mai si lenevesc, ca nu trebuie sa ma  simt vinovata de asta!!

Si pentru asta va ofer un mic ajutor:)



Cu drag,

Anqi

luni, 16 iulie 2012

Castigul material este determinat de calitatea vietii tale!

O parte importanta a vietii noastre sunt veniturile pe care le obtinem. Datorita lor putem evolua sau involua personal, social. Dar din pacate a castiga bani nu este asa usor si un proverb japonez pe care l-am gasit recent intr-o carte spune: "sa castigi bani e ca si cum ai sapa cu acul, iar sa-i pierzi este ca si cum ai turna apa in nisip".
Pentru a reusi sa ai veniturile dorite iti trebuie o mentalitate si obiceiuri potrivite cu scopurile personale. Sunt cateva reguli  care  consider ca ar trebui transformate in obiceiuri:
  1. Renunta la statutul de victima, nimeni nu are mai mult decat tine doar din cauza norocului, ci doar pentru ca a fructificat oportunitatile mai bine ca tine;
  2. Pastreaza langa tine oamenii care castiga cel putin la fel de bine pe cat ti-ai dori si tu si care niciodata nu te vor lasa sa-ti plangi de mila;
  3. Obisnuieste-te sa citesti cel putin  o carte pe saptamana din domeniul in care lucrezi,cauta seminarii de pregatire, urmareste emisiuni de profil,  pentru ca numai daca investesti in tine poti sa evoluezi si poti ajunge sa castigi mai bine;
  4. Indiferent de postul pe care-l ai,  fii cel mai bun pentru ca vei avea rezultatele care te vor duce mai sus;
  5. Alege ce vrei sa fii in viata: angajat performant sau antreprenor de succes, si odata stabilit scopul tau mergi inainte;
  6. Obisnuieste-te sa-ti faci planuri in ceea ce priveste scopurile tale si ale familiei tale. Stabileste si modul in care vei ajunge la ele si data limita pentru implinirea lor. Acest obicei te ajuta sa-ti concentrezi atentia pe lucrurile cu adevarat importante pentru tine.
Cu totii avem momente cand ne vin tot felul de idei constructive care ar fi pacat sa le pierzi asa ca pastreaza mereu la indemana un pix si un carnetel in care sa le notezi chiar atunci. Periodic poti relua ce ai mai scris si sunt sigura ca o sa ramai surprins, dar asa se nasc ideile geniale care te imbogatesc.
 Nu sunt adepta solutiilor magice, eu cred doar intr-o minte deschisa la nou, antrenata pentru succes, organizata, un plan de actiune realist si multa putere de munca.

Cu drag,

Anqi

luni, 2 iulie 2012

Echilibrul intre venituri si cheltuieli este fragil mereu!

Personal sunt o fire pragmatica si nu prea ma imbat cu apa rece cand vine vorba de partea financiara. Niciodata nu trebuie sa te bazezi pe factorul noroc cand vine vorba de existenta ta si a familiei. Si mai ales sa nu te bazezi niciodata pe ajutorul celor din jur. Traitul pe credit sau pe datorii facute la prieteni si familie te vor face sa te simti ca un sclav, pentru ca nu vei fi niciodata stapan pe viata ta pentru ca  nu esti capabil sa te intretii.
Postarea anterioara am dedicat-o modului in care poti face cumparaturi, fara sa simti ca la final ai dat banii de pomana. Ca o continuare, daca vreti, m-am gandit sa vorbesc despre modul in care cheltuielile fara cap te pot face ca desi sa ai un  venit rezonabil,  sa fii totusi vesnic dator.
Dovezi a unor cheltuieli daunatoare bugetului lunar sunt:
  • acele sume care odata cheltuite iti dau bugetul peste cap, dar nu sunt programate si nici necesare macar si facute doar ca sa-ti hranesti orgoliul;
  • cumperi sub impulsul de moment;
  • faci o escapada romantica care iti consuma totii banii pe luna respectiva( nu ma intelegeti gresit  pentru ca si astea sunt lucruri care trebuie facute, dar nu cu pretul amanarii unor facturi sau rate pentru care platesti penalizari);
  • cumperi bunuri scumpe pe principiul ca sunt la promotie, dar tu nici asa de fapt nu ti le permiti cu adevarat;
Sunt doar cateva exemple, dar zic eu destul de prezente in viata fiecaruia. Ceea ce vreau sa intelegeti este ca vorbesc despre aceste greseli pentru ca in parte le-am facut si eu, iar cealalta parte am observat-o la cei din jur. Nimeni nu este perfect, dar daca nu iti deschizi mintea sa inveti ca viata nu trebuie traita la limita bugetului, s-ar putea ca sa ajungi sa spui ca soarta e tare rea si ca tu nu intelegi de ce mereu traiesti de pe o zi pe alta.
Dar mai este o parte a monedei, pe care ar trebui fiecare dintre noi sa puna accent: veniturile personale. Vrei sa cheltui mai mult, castiga mai mult! Trebuie sa invatam sa ne echilibram cheltuielile in functie de veniturile dobandite si nu doar pe principiul ca daca nu pot obtine ce are vecinul fug la banca sa mai iau un credit, fara sa calculez exact venitul disponibil cu adevarat sa vad daca imi permit si acea rata sau daca cheltuiala respectiva merita dobanda si efortul depus.
E adevarat ca traim vremuri extreme de competitive si nu poti astepta ani de zile sa ai casa ta sau masina ta. Dar ce te faci cand obtii aceste lucruri fara sa ai un venit rezonabil ca sa poti trai macar decent, dupa plata ratelor. Stiu o sa spuneti ca nimeni nu este sigur oricum de jobul pe care il are, dar asta e un motiv in plus sa ai mai multa grija cand te imprumuti pentru ca s-ar putea sa nu mai ai din ce plati rata si implicit din ce trai.
Poti risca si castiga, dar sa fim realisti cei care au riscat cheltuind mai mult decat ii tinea punga au pierdut rau de tot.
Pentru cei care au probleme cu cheltuitul incercati sa asteptati 48 de ore inainte de a cumpara un bun!

Cu drag,

Anqi

marți, 26 iunie 2012

Cumperi ca sa traiesti sau traiesti pentru a cumpara?

Majoritatea specialistilor ne invata ca atunci cand incepi sa realizezi ca veniturile tale sunt depasite total de cheltuieli incep problemele mari. Asa ca fie ai deja probleme sau mai ai ceva resurse incepe sa fii atent cu cheltuielile tale in sensul ca ar trebui sa stii in fiecare zi pe ce ai dat banii, chiar si doi lei.
Personal am inceput un mic experiment acum cateva luni: fiecare banut de 10, 50 bani si 1 leu care ramanea de la cumparaturi il puneam separat si consideram ca nu-i mai am. Astfel dupa o luna intreaga am avut surpiza placuta sa economisesc chiar si 40-50  de ron, asta numai din maruntis la propriu.
Plecand de la experimentul de care vorbeam mai sus trebuie sa intelegem ca numai fiind atenti pe ce ne cheltuim banii ne respectam cu adevarat.
Cred ca am mai vorbit si in alte postari ca eu pentru evidenta cheltuielilor folosesc o aplicatie foarte buna pentru nevoile mele: www. mycash.ro, unde iti faci cont si iti ofera o serie de instrumente care te pot ajuta sa constientizezi cati bani arunci pe fereastra sau sa-ti faci un buget de cheltuieli, ai grafice care arata evolutia cheltuielilor, respectiv veniturilor tale.
Mai sunt si tot felul de formulare in excel( oferite de diverse programe de educatie financiara sponzorizate de anumite banci) dar le-am incercat si nu sunt la fel de eficiente din punctul meu de vedere.
Dar pe de alta parte poti contoriza toate cheltuielile din lume, daca nu lucrezi cu tine in ceea ce priveste motivatia ta de a strange cureaua cu adevarat nu poti reusi. Sa spunem ca esti la cumparaturi cu partenerul sau singur, nu ai lista de cumparaturi si te-ai dus cu gandul ca te orientezi la fata locului. Tocmai ai facut cea mai mare greseala pentru bugetul tau. De altfel este ca si in viata, vrei sa faci ceva deosebit profesional, dar habar nu ai ce. Revenind la problema propusa trebuie sa stii ca este o greseala pentru ca nu ai stabilit clar ce suma vei cheltui, nu ai o lista care sa te ghideze in privinta produselor necesare si o sa cazi si in plasa tehnicilor de marketing prin care sumperi 2 sticle de suc la pret de una pentru ca este la promotie, desi nu bei niciodata suc din acela sau cumperi vreo 10 pungi de zahar ca sa fie acolo pentru ca iti da una gratis. Bine,  poate exemplele sunt usor exagerate, dar sunt cat se poate de reale. Ideea principala este ca trebuie sa fii pregatit cand pleci la cumparaturi pentru a nu-ti plasa banii in produse de are nu ai nevoie de fapt.
Al doilea exemplu este cel al cumparatorului istet, care inainte de a pleca la cumparaturi face urmatoarele:
  • nu pleaca flamand la cumparaturi, pentru ca altfel va avea tendinta sa cumpere numai produse comandate de foamea sa gen dulciuri sau produse cat mai grase;
  • isi verifica stocul de produse de prin casa, stabileste lista cu produse necesare;
  • stabileste o valoare pentru fiecare produs in parte pentru a-si putea face un buget estimativ;
  • cumparaturile le calculati pe 1 sapt -max 2 sapt, pentru ca altfel veti bloca banii in niste produse care s-ar putea sa nu mai fie la fel de gustoase;
  • isi ia sacose de acasa pentru sumparaturile pe care le va face.
Daca sunt respectati pasii intocmai se poate ajunge la cumparaturi de exact valoarea stabilita, poate chiar si ceva economii.
Din experienta am sesizat cateva capcane:
  • in hipermarketuri sunt preturi mai mari la legume si fructe chiar si in sezon, asa ca incercati sa cumparati din piata produsele astea, mai ales ca le veti gasi si mai proaspete;
  • nu cadeti prada tentatiei promotiilor, daca nu sunt stabilite in bugetul vostru, scuze se gasesc mereu ;
  • nu cumparati nimic de la casele de marcat, acolo sunt produse care sigur nu va sunt necesare, dar va fac cu ochiul;
  • nu faceti loc de plimbare in hipermarket, pentru asta sunt parcurile, pentru ca altfel risti sa gasesti foarte multe produse de care crezi tu ca ai nevoie.
Sunt sigura ca veti reusi sa scapati de cheltuieli nejustificate daca va veti gandi la cumparaturi ca la o necesitate si nu un mod de a petrece timpul liber cu familia.
Cu siguranta mai sunt si altele de povestit pe tema asta, asa ca astept comentariile voastre.

Cu drag,

Anqi

joi, 21 iunie 2012

O pasiune nobila: apicultura

In ultima perioada aud tot mai des cuvantul PASIUNE, care poate insemna interesul deosebit pentru o anumita activitate sau sentimentul de natura erotica. Dar eu nu am de gand sa dezbat chestiuni ce tin de eros, pe mine ma fascineaza mai ales daruirea unor oameni pentru ceea ce le place: acei nebuni frumosi care isi dau banii din buzunar, timpul liber si toata atentia pentru a face ce le place. Unii au sansa sa si traiasca din asta si fac bani suficienti cat sa fie propriul patron.
Foarte mult timp am incercat sa realizez ce pasiune am eu, am incercat diverse activitati, dar nimic nu ma captiveaza total ca scrisul. Da!  Pot spune ca asta e pasiunea mea, pe viitor imi doresc sa ajung sa traiesc din asta. Dar asta e alta poveste si deocamdata nu este cazul sa vorbesc mai mult.
Dorinta de a-mi cauta o pasiune mi-a fost inspirata de cineva, care este cu adevarat pasionat de ce face avand in vedere ca a luat-o de nenumarate ori de la capat cu aceiasi dorinta de a reusi, iar daca ai sansa( sau nesansa dupa gustul fiecaruia) sa-l provoci la o discutie legata de ceea ce-i place iti vorbeste ore in sir fara sa simta vreo urma de oboseala. Dar ce este mai frumos la acest om este ca iti impartatesste cu mare drag ce stie, pentru a reusi si tu in aceasta pasiune. M-am hotarat sa scriu despre el pentru ca stiu sigur ca nu va citi postarile mele prea curand pentru ca nu este prea pasionat de asa ceva.
Omul de care v-am vorbit mai sus este tatal meu, un om obisnuit cu o pasiune deosebita pentru albine. Apicultura este o munca grea care presupune rezistenta la intepaturile lor care pot fi si daunatoare, trebuie sa investesti constant pentru a avea rezultate si partea cea mai importanta la ele ( recoltarea mierii) se face in perioada cea mai calduroasa a anului. L-am vazut an dupa an de 20 de ani incoace cum a crezut in stupina lui si a adus-o la viata de cel putin 3 ori pana acum( pentru ca i-au murit pe timpul iernii totii stupii aproape) in ciuda descurajarii de moment. Eu stiu cu ce se manaca exact munca in stupina pentru ca am lucrat si eu cot la cot cu el o perioada, acum nu mai pot face asta din motive obiective. Am incercat sa inteleg placerea de a lucra in stupi cu masca aceea sufocanta pe fata, cu fumul pentru ametit albinele, caldura si bazaitul albinelor suparate, dar nu am reusit cu adevarat niciodata. Am avut o singura clipa in care am inteles in parte,  cand fiind undeva in pastorala( deplasare stupinei in alta parte decat vatra de baza) eram pe o zona de campie si venea o boare de vant racoros peste masca care ma strangea, albinele zumzaiau in jurul meu si acela intr-adevar a fost un moment perfect, dar restul  e foarte greu sa-ti placa.
Se spune despre stupari ca sunt zgarciti, in parte e adevarat mitul, dar are si o logica: albinele strang pic cu pic sa ajunga la o cantitate de miere deosebita si de asta stuparii le pretuiesc munca, iar un alt obicei este ca atunci cand dai cuiva miere sa nu o dai gratis, ci sa ceri macar un banut ca sa fie rasplatita munca grea  a albinelor.
Cuvintele de sus sunt doar o parte din istoria acestei pasiuni, dar cred ca am scris esentialul si va doresc sa va descoperiti pasiunea si sa o urmati cu toata puterea voastra interioara.

Cu drag,

Anqi

duminică, 17 iunie 2012

Al doilea cod de conduita social necesar: codul financiar!

Educatia financiara nu inseamna numai sa invatam folosirea cardurilor si contractarea creditelor sau depozitarea banilor in banci. Educatia financiara trebuie sa presupuna dobandirea unor cunostinte de la o varsta frageda privind valoarea pe care trebuie sa o acordam banilor, si anume acela de mijloc , nu de scop. O alta parte a educatiei financiare presupune si valorificarea corecta si eficienta a acestei resurse.
Abordarea acestui subiect este necesara pentru ca resursele pe care le-am gasit sunt structurate intr-o maniera dificil de inteles( folosindu-se multi termeni tehnici) sau axata preponderent pe partea informatiilor de natura financiar-bancara. Sunt manuale de educatie financiara pentru copii, dar acestea se limiteaza in mare parte la informatiile despre activitatea financiara din banci.
Cu adevarat important pentru mine este:
  •  sa gestionezi bugetul familiei, astfel incat sa reusesti sa pastrezi un echilibru pentru a putea acoperi toate cheltuielile necesare;
  • debarasarea de datorii, din cauza carora poti doar sa supravietuiesti nu sa si traiesti cu adevarat;
  • sa cumperi ce ai nevoie si nu ce ti se impune psihologic prin tehnici de marketing;
  • sa inveti ca un comportament financiar rational presupune sa faci economii de minim 15% din venitul lunar;
  • ca atunci cand faci un credit bancar trebuie sa  stii macar primii ani exact din ce vei plati, sa stii exact ce dobanzi si comisioane vei avea si ce drepturi ai in acea relatie contractuala;
  • contractarea creditelor pentru nevoi personale nu se fac pe o perioada mare, ci de maxim 2-3 ani;
  • cand nu ajung banii pentru traiul zilnic si ai ramas cu cheltuieli de baza, nu incerca sa tai de unde nu mai poti, ci cauta sa-ti cresti veniturile.

Aceste subiecte si multe altele le voi prezenta in articolele viitoare cu speranta ca informatiile pe care vi le voi oferi va vor ajuta in viata de zi cu zi cel putin la fel de mult cat m-au ajutat pe mine.


Cu drag,

Anqi

duminică, 10 iunie 2012

Nevoia unei educații financiare

În ultimele postări am anticipat puțin o nouă rubrică care poate fi catalogată în toate felurile, dar mai puțin în pasiune, dar având în vedere că pentru mine asta reprezintă o voi introduce cu mare drag și sper să vă inspire în deciziile pe care le veți lua de-acum înainte.
Lăsăm tobele să bată puțin :)))....ei bine nu vă mai țin în suspans, noua rubrică este EDUCAȚIE FINANCIARĂ.
În ultimile luni am ajuns la câteva concluzii, pe care vi le voi transmite pas cu pas și sunt sigură că vă vor ajuta în a vă regasi echilibrul financiar pierdut sau doar puțin deranjat, în cel mai fericit caz.
În această perioadă dificilă pentru bugetul și viața multor familii din România vreau să ofer un sprijin prin ideile mele, dar mai ales să regândim viața financiară a familiilor în general.
Pentru a fi la curent cu postările pe care le voi mai face vă recomand noul link de abonare la blog.

Cu drag,

Anqi

Cum se formează lideri ca Jack Welch

Titlul postării reprezintă ultima carte citită, cu mare greu din cauza lipsei timpului din ultima vreme . Ideea de baza este că această carte îți explică diferențele dintre un CEO bine pregătit și un altul care vrea doar sa para pregătit. Concluzia mea finală este că diferența constă în caracterul puternic format din experiența vieții și un fond interior de calitate. Personal am citit-o pe bucățele și este destul de greu de urmărit în felul acesta, așa că încercați să vă luați timp s-o citiți fără pauze prea mari pentru că povestirile se leagă între ele și e păcat să pierdeți esența.
Pentru pasionații de management și genul biografic este o carte excelentă.

Cu drag,

Anqi

sâmbătă, 2 iunie 2012

Organizarea zilei este o necesitate nu o manie

Cei care ma cunosc stiu ca sunt o fire tipicara, mereu sunt cu listele si agenda dupa mine. Daca m-ar studia vreun psiholog ar putea trage niste concluzii interesante, sunt sigura de asta. Dar in alta ordine de idei ar trebui sa fim cu totii constienti ca nu poti trai fara sa-ti stabilesti macar cateva repere in ceea ce priveste programul zilei.

Folosesc o agenda pentru cheltuielile lunare si una pentru anumite informati pe care le culeg de pe net, reviste si pentru stabilirea activitatilor cele mai importante ale zilei. Fie ca esti casnic sau angajat, ai nevoie de un program zilnic.

De obicei ma trezesc mai dimineata si dupa ce ma dezmeticesc  aburii nelipsitei cafele stabilesc ce vreau sa fac azi, cele mai importante activitati de la spalat, gatit pana la citirea unor carti de specialitate. Sa nu razi la faza ca la  cele mai importante, am inceput cu spalatul si gatitul :), pentru ca reprezinta niste activitati necesare si mari consumatoare de timp daca nu le planifici destept. Pentru a fi si mai eficienta trec un timp estimativ de indeplinire, pentru a nu cade in tendinta de a amana.

De regula ar trebui stabilite maxim 5 sarcini importante pentru o zi.

 Nu incerca sa faci intr-o zi ce nu ai facut de o luna., ci ar trebui in fiecare zi cate ceva. Aici este de fapt diferenta dintre doua persoane care au fix aceleasi conditii de trai, dar la una casa arata varza, iar in partea cealalta sclipeste mereu totul. Nu lasa pe maine stersul unei pete de pe mobila pe care tocmai ai facut-o din greseala, nu lasa pe maine vasele care au fost folosite la masa de seara si mai ales nu lasa lucrurile la intamplare seara cand ajungi  acasa pentru ca oricat de obosit ai fi cu siguranta poti lua cana de ceai pe care tocmai ai baut-o, spala si pune la locul ei, operatiunea asta dureaza fix 5 minute pe ceas.

Organizarea tine foarte mult de obisnuita si de putina vointa, nu are de-a face cu manie obsesiva  la care poate te-ai gandit la inceput, exagerand putin lucrurile:).

Si ca sa fiu sincera ma simt extrem de multumita cand pot bifa toate sarcinile pe care mi le-am propus.

Maniera aceasta de a-ti face activitatea de zi cu zi este foarte utila pentru invatat, nu ma refer numai la studenti si elevi, ci si la cursurile pentru adulti, culegerea unor informatii. Iti stabilesti in fiecare zi partea din material pe care o ai de pregatit, elefantul se inghite in bucati mici, cum spune Adrian Soare de la Succes Dublu.ro, intr-o postare de-a lui.

Astfel eu am bifat o alta sarcina din lista mea de azi asa ca va las cu obisnuitul

Cu drag,

Anqi

marți, 29 mai 2012

Jos mofturile, sus gandirea rationala

Mi-a venit zilele trecute in minte o noua traznaie:  ce s-ar intampla daca nu ar mai fi banii? Ma refer la modul disparitiei acestui etalon. Cu ce am ramane?
Sunt multi oameni, de altfel asa a fost omenirea de la inventarea banilor, care impun celorlalti un drept de a fi respectati doar din prisma banilor pe care ii au. Si vin eu acum cu traznaia mea si spun ce face insul cu pricina daca dispar banii, cu ce mai iese in fata?
Raspunsul: cu nimic, daca nu a fost istet si nu a folosit banii pentru a dobandi experiente care sa-l ajute mai departe.  O astfel de  experienta te invata ca e bine uneori sa mai faci si munca de jos ca sa ajungi sus iarasi, daca nu stii ca poti si sa  cazi, nu o sa stii sa te ridici!
Am citit recent un articol apropopo de pretul legumelor si cresterile astea continue de preturi si am ajuns la concluzia ca ar fi cazul sa ne regandim vietile undeva cu terenuri agricole sau sa cautam variante de a cultiva cartofi prin ghivece pe balcon. Nu glumesc cand am scris ultimele cuvinte.
 Da,  poate ar fi timpul sa mai uitam de cumparatul asta de toate pentru toti, mai tineti de banii si sanatatea voastra, pe care v-o ruinati muncind pentru ei, si cautati alternative mai ieftine si mai sigure pe termen lung.
Nu mai putem fara sampoane de o anumita firma, nu mai putem fara o marca de periute de dinti, fara un gel, crema de fata de ochi, de nas, de picioare, de maini, de corp, solutii de curatare din ce in ce mai toxice, detergenti pentru rufe colorate, pentru rufe albe, pentru rufe negre, etc... si banii zboara, zboara ca in reclama cu puiul :). Apropo la ce dumnezeu iti trebuie o masina de spalat vase la o familie de 3-4 insi? Ca vad ca se face reclama intens la subiectul asta.
Nu ma intelegeti gresit, nu m-a ofticat ceva anume si gata m-am pus pe scris, pur si simplu fac o constatare, toti ne plangem ca nu mai ajung  banii, dar nici nu renuntam la mofturi.
Si cred cu toata taria ca acest secol trebuie dedicat vietii interioare a omului, o schimbare de mentalitate in privinta modului de a trai.

Cu drag,

Anqi

vineri, 25 mai 2012

Ce as face daca as ramane fara job!

Titlul postarii mele de azi este unul fericit: ce as face nu ce trebuie sa fac. Dar fiind sincera trebuie sa recunosc ca m-am gandit de cateva ori la chestia asta cu toata seriozitatea si mi-am dat seama ca ar fi cativa pasi pe care are trebui sa-i am in vedere pentru a nu ajunge in depresia specifica unui astfel de moment.
Ideal ar fi ca din fiecare suma pe care o castigi lunar sa pui deoparte pana la 6 salarii nete, pentru cazul in care ramai fara job,  pentru a avea cu ce-ti plati obligatiile lunare, iar perioada este aleasa asa pentru ca asta e perioada medie in care iti gasesti un job.
Dar sa spunem ca nu ai avut posibilitatea, din pacate patura mijlocie din Romania nu prea reuseste sa puna ceva deoparte, una pentru ca noi romanii nu prea avem acest cult( cantecele noastre populare proslavesc cheltuirea ultimului leut la birt pe bautura care te face sa uiti de necazuri :)), iar pe de alta parte noi avem preturi europene, nu si mijloace de trai europene.
Asa ca intr-o buna zi ti se spune: "Ne pare rau,  dar va trebui sa incetam colaborarea!", poate cu un preaviz, dar sincer nu e obligatoriu. Primul pas aici incepe: ar trebui sa te pregatesti psihologic, nu ceda primelor ganduri care-ti spun ca nu vei mai gasi niciodata un job ca ala pe care l-ai pierdut. Literatura motivationala abunda de exemple pe domeniul asta si ne invata ca ar trebuie sa privim totul ca o aventura. Dar acu hai sa fim sinceri tu aveai si asa datorii de la un salariu la altul, acum perspectiva ca nu mai ai un venit sigur de luna viitoare,  ai familie, unul sau mai multi copii, deja aveai o viata aventuroasa tare. Dar sub nici o forma nu trebuie sa disperi.
Aici intervine o etapa care odata castigata ai toate sansele de reusita: cautarea informatiilor cu posibilitatea de angajare. Aici exista riscul de a fi prea pretentios sau prea blazat. Eu personal am experienta blazarii, in sensul ca am acceptat candva un job care mi-a adus mai mult deservicii. Eram in vacanta din anul 3 de facultate si eram disperata sa ma angajez. Cautarea pentru mine a durat maxim o zi pentru ca am gasit un job de vanzatoare( job specific la acea vreme) la un magazin care abia se deschidea. M-am dus acolo am inceput sa muncesc la curatenie, mai erau vreo 3 colegi, 2 baieti si 1 fata. Toate astea fara sa ma interesez ce program este, care erau exact atributiile mele.  La sfarsitul zilei am aflat ca era program 12 ore lucrate si 24 ore libere, adica munceam zi lumina mai pe romaneste. Nici nu am sa va zic suma ca mi-e rusine. Era derizorie si pentru timpul ala(  prin 2004). Credeti ca am plecat ? Nu! Cum sa ma fac de ras si sa renunt, alta prostie specific romaneasca, obisnuiti sa avem un job pana la pensie. Am stat vreo 7 luni, timp in care am pierdut un semestru la facultate si implicit bursa de studiu, care mai completa frumos veniturile, avand in vedere nevoile mele nu foarte mari pe atunci. Concluzia la acest episod este ca daca esti disperat accepti joburi de doi lei pentru care e posibil sa trebuiasca sa cheltui mai mult decat poti castiga.
Dar la extrema este dorinta unui job mai bun decat poti oferi tu ca si individ, aici referindu-ma din toate punctele de vedere. Daca pot reprosa ceva scolii romanesti, dar mai greu fiindca nu am dat un leu, nici macar pe facultate, este ca nu te ajuta sa-ti cunosti valoarea. Ca sa fiu sincera cand am terminat facultatea ma simteam mai nestiutoare ca atunci cand am inceput liceul.  Ai un feeling fain ca esti absolvent, dar cand te intreaba lumea ce stii exact sa faci sau care crezi ca este plusul tau, te blochezi si ramai asa cu un nod in gat, pentru ca te simti ca un farsor care este pe punctul de a fi prins. Iar de la a nu-ti cunoaste valoarea pana  la rateul obtinerii unui job bun, pe care il meriti cu siguranta, este un sfert de pas :).
Dupa ce ai stabilit clar ideile tale despre un job bun si le-ai corelat realist cu ce poti oferi, cauta variante peste tot: ziare, internet, reteaua PCR( pile, cunostinte si relatii) care de multe ori e cea mai puternica si nu trebuie sa ne gandim ca e o forma de nepotism neaparat.
In acelasi timp ar trebui sa te gandesti cum poti investi in tine. Citeste, acum ai timp, de preferat informatii care te pot ajuta pentru gasirea unui job, iar gandirea trebuie sa o pastrezi concentrata pe aceasta problema.
Foarte important este ca trebuie regandite cheltuielile personale si cele familiare, dar fara nervi si reprosuri pentru ca pana la destramarea cuplului in situatii de genul asta este o cale foarte scurta. Dealtfel in momentele astea poti vedea cine iti este alaturi cu adevarat.
Napoleon Hill spunea ca momentele de criza sunt o sursa inepuizabila de binefaceri. Acum nu stiu daca filozofia americana se potriveste cu cea romaneasca, dar stiu sigur ca in momente de criza nu foloseste la nimic sa fii crizat.
In momentul de fata eu personal ma pregatesc sufleteste pentru ce va fi si am inceput sa investesc in mine mai mult decat o faceam acum 1 an. Inca nu am reusit nici sfert din sfert, dar am inceput si am de gand sa o tin tot asa!


Cu drag,
Anqi

luni, 14 mai 2012

Mancati calitativ, nu cantitativ!

Ma bucur sa revin in comunitatea online dupa o pauza lunga din motive obiective. Mi-am propus sa reincep postarile de luni pentru ca zic eu asa voi avea mai mult spor.
In ultima vreme lunea postam idei pentru partea de bucatarie. In acest weekend am avut o revelatie culinara. Este vorba de pateul de casa. Probabil multi dintre voi au mancat si li se pare ceva banal. Revelatia mea nu consta in produsul in sine, ci  in diferenta enorma de gust comparativ cu cel din comert. Se prepara foarte usor din organe gen inima si ficat( prefer de pui) care se pun la fiert cu ceapa si morcov si eventual consimente dupa gust. Dupa ce fierbe amestecul se da prin robotul de bucatarie si se freaca bine cu unt de preferat ca iasa ca o pasta, dar puteti folosi si margarina. Mie imi place pentru micul dejun. Tot o reteta din asta simpla este branza de vaci frecata cu unt si se adauga verdeata( de preferat marar si ceapa verde tocata marunt) va garantez ca nu se compara cu produsele de pe piata.
Nu este o noutate ca produsele facute acasa sunt mai bune, dar uneori din lipsa de timp sau chiar mijloace necesare preferam variantele gata pregatite. Ceea ce am vrut sa evidentiez este necesitatea de a manca produse de calitate si de a nu mai accepta variantele din comert , doar pentru ca e mai usor sa iei un produs din raftul magazinului. O alta parte mai putin placuta la aceste produse este ca sunt destul de scumpe si au efecte daunatoare asupra sanatatii.
In speranta ca v-am dat o informatie utila va doresc o saptamana super!!
Cu drag,
Anqi

luni, 16 aprilie 2012

Ce faci cu mancarea ramasa de la Pasti?

Suntem in a doua zi de Pasti si sunt sigura ca deja au inceput sa ramana tot felul de resturi, pe  care veti fi tentati sa le aruncati sau daca sunteti iubitori de animale, sa le dati la catei(cum mai faceam si noi in familie). Dar eu vreau sa va propun un alt mod de a va economisi banii: reciclati mancarea :).
Puteti obtine noi feluri de mancare din ceea ce v-a ramas. Conditia esentiala pentru reusita este ca alimentele ramase sa nu fie alterate si sa aveti chef si imaginatie pentru asa ceva.
Reciclarea alimentelor nu este ceva nou, italienii de exemplu au asa numitele arancini, chiftelute siciliene care se fac din risotto ramas la care se adauga resturi de carne sau legume.
De exemplu resturile de friptura taiate cubulete pot fi baza pentru diverse salate, iar feliile de cozonac mai uscate pot constitui baza unor prajituri prin insiropare si ungerea  cu diverse creme.
Probabil cel mai utilizat aliment in sensul acesta este painea, care daca se usuca,  este foarte buna pentru crutoane, pesmet, paine prajita sau de ceva timp bruschete.
Cele mai usor de refolosit sunt: legumele, dulciurile, friptura, carnea fiarta din supa sau ciorba, pastele si painea.
Important de stiut este faptul ca resturile de carne nu pot fi folosite dupa mai mult de 2-3 zile. In general resturile alimentare trebuie pastrate in conditii optime pentru a fi folosite pentru obtinerea altor mancaruri.
Daca nu aveti chef de asfel de combinatii puteti incerca congelarea produselor ramase. Nu toate produsele pot fi conservate in felul acesta. Astfel supele in caserole speciale pot fi pastrate timp de 2-3 luni, carnea gatita pentru 2-3 luni, fripturile sau carnea pregatita la gratar pentru 4-12 luni, iar carnea de pasare cruda 2-12 luni. Iar dintre legume cel mai bine se pastreaza radacinoasele.
Mai jos aveti o reteta care mi s-a parut interesanta si m-am gandit ca o sa va placa si voua.

Chec din resturi de friptură*reţetă propusă de Laura Adamache (adamache-laura.blogspot.com)

Ingrediente

*300- 400 de grame de friptură rece, de porc, viţel, pui, curcan
* 90 de grame caşcaval
* 400 de grame de cartofi reci fierţi
* două ouă mari
* trei linguri de pesmet
* sare şi piper

Mod de preparare

Toci carnea rece în robotul de bucătărie, apoi o amesteci cu caşcavalul, ouăle, cartofii reci, curăţaţi şi zdrobiţi cât mai fin posibil, şi pesmetul. Tapetezi o tavă de chec cu unt şi făină sau cu hârtie de copt, pui pasta în formă şi o nivelezi cu o lingură umedă.

Ungi apoi suprafaţa checului cu puţină smântână amestecată cu un gălbenuş de ou şi coci în cuptorul preîncălzit la 180 grade. După ce este gata, îl laşi să se răcească cinci minute în formă, apoi îl răstorni pe un platou şi îl tai. Este delicios atât rece, cât şi cald.

Sarbatori Pascale luminate!!

Cu drag,

Anqi

marți, 10 aprilie 2012

Fiecare lucru la locul lui !

Acesta ar trebui sa fie motto-ul fiecarei case, a caror ocupanti isi doresc un spatiu mai ordonat si cel mai important sa gaseasca cat mai usor lucrurile necesare. Din pacate locuim intr-o lume imperfecta unde sunt sotii dezorganizate si mai lenese, soti care uita mereu cum sa puna hainele in dulap si copii care nu au inteles inca daca mama face si altceva decat menajul casei.
Pare crud ce spun, dar sunt sigura ca acum pe ultima suta de metri v-ati fi dorit sa fi fost mai consecventa cu sfaturile de curatenie, ordine pe care le-ati mai auzit sau citit.
De exemplu de ce sunt persoane care au mereu casa luna, dar au timp si de iesit si de citit si de gatit, etc, iar la polul opus case in care trebuie mereu sa eliberezi un scaun de nu stiu ce haina lasata  sau sa clatesti paharele ca au tot felul de urme.
Diferenta este ca ocupantii primei case au stabilit de comun acord, ca fiecare lucru luat dintr-un loc trebuie pus tot acolo dupa utilizare si nu lasat la intamplare. Este un efort de echipa, dar adevarul este ca pentru a impune genul asta de reguli trebuie un lider, de regula mamele iau aceasta pozitie ingrata de multe ori.
Pentru aspectul ingrijit al casei este necesar acelasi efort de echipa pentru a gasi tot felul de spatii de depozitare, pentru ca efectul vizual si implicit starea interioara sa nu fie incarcate inutil. Detergentii de vase, produsele de gatit, vasele, paharele mereu perfect curate, trebuie sa aiba fiecare un loc stabilit si cat mai putin lasate la indemana oricui( unele produse de curatenie fiind foarte toxice pentru copii).
Sunt o serie de sisteme glisante care pot fi atasate in interiorul unui dulap si se obtine un spatiu foare util. Ador separatoarele de sertar cu care eviti foarte usor dezordinea,  care te impiedica sa-ti gasesti sosetele intr-un mod civilizat,  fara nervi.Cine are casa si are scari, poate folosi spatiul de sub scari. Mobila de bucatarie poate avea niste sertare mai inguste in partea de jos, unde se mai lasa liber pentru "ca sa poti sterge pe dedesubt", dar de fapt nciodata nu reusesti asta cu adevarat si lasi un patiu gol inutil pentru o fixatie personala
Pentru spatiile mici, trebuie evitata depozitatea aproape de podea sau chiar pe podea, utile fiind rafturile suspendate. Persoanl sunt fan Ikea  pentru sfaturile si produsele practice, Martha Stewart are  idei frumoase si practice.
Incercati in urmatoarea perioada sa va ganditi la alte spatii inca nefolosite, cautati idei pe  internet si sunt sigura ca veti fi surpinsi de ideile originale care vor apare. Astfel casa va parea si va fi mult mai curata, iar starea interioara se va schimba in bine cand veti ajunge acasa.

Cu drag,
Anqi

Preagatirile de sarbatori sursa de stres

Pentru mine Saptamana Patimilor( din pacate sentimentul asta l-am vazut la multa lume) parca simt uneori ca vine ca o furtuna asupra linistii noastre sufletesti. Iar daca te gandesti la cate sunt de facut in aceasta perioada te cam ia ameteala.Daca le-ai lasat pe ultima suta de metri ti se face rau de-a dreptul.
Nu stiu, poate ati observat ca  generatia mamelor noastre stateau in bucatarie in perioada asta si maturau si stergeau constant. Iar Sfintele Sarbatori le gaseau suparate si obosite, ca ele "trebuie sa le faca pe toate si nimeni nu le ajuta". Cu siguranta ati auzit expresia asta. Eu personal sunt genul de om care niciodata nu m-am stresat pentru asemenea lucruri, eu sunt omul cu listele.
Asa sfatuiesc pe toata lumea, pentru ca  Lumina Invierii este mai importanta decat existenta vreunui fir de praf pe mobila.
Asa ca planul meu de cratenie arata cam asa:
Prima zi din saptamana imi fac planul de curatenie pentru fiecare camera in functie de utilizarea mai mare sau mai mica, de exemplu eu am inceput cu balconul, astazi voi continua curatenia in camera de zi. Dormitorul l-am facut deja de sambata. Baia urmeaza, holurile si apoi bucataria la urma pentru ca acolo se gateste.
Daca ati facut ordine in fiecare saptamana, aveti obiceiul si i-ati invatat si pe cei ai casei sa puna lucrurile  folosite la loc, nu ar trebui sa fie asa un mare stres. Iar daca sunteti cu lucrurile cam in urma nu incercati sa darmati muntii acum, ca va fi viata si dupa sarbatori :).
Este un plan orientativ, dar ideea esentiala este ca trebuie sa va ocupati de o parte a locuintei pe zi, asa ca daca nu ati facut-o pana acum ar trebui sa incepeti sa planificati lucrurile si intotdeauna cereti ajutorul celor din jur. Niciun sot de pe lumea asta sau copil( pentru cei care au copii mai mari, a mea are 7 luni, mari pretentii nu pot sa am :) la vartsa asta) nu o sa vina sa-ti ia din mana aspiratorul sau carpa de praf si sa spuna: "Mami lasa ca fac eu!', cel mult va spune cu o voce abia auzita daca poate sa te ajute cu ceva.
Asa ca lasati victimizarea deoparte si treceti la treaba si cel mai important de retinut este ca trebuie sa ne fi iertat unul pe altul si sa ne bucuram impreuna de aceasta Sarbatoare Sfanta si nu sa contorizam efortul fiecaruia.

Cu drag,

Anqi

Bucataria de post-o provocare

Suntem in Saptamana Mare si in 5 zile vom sarbatori Sfintele Sarbatori Pascale. Se spune ca in aceasta perioada este foate multa tensiune si ca crestineste ar fi bine macar in aceste cateve zile sa ne abtinem de la mancarurile de frupt.
Toate bune si frumoase, dar ce faci daca acum legumele sunt mai scumpe decat carnea, si in afara de legumele nu tocmai bune in cantitati mari cum sunt cartofii, ceapa, fasole, nu prea ne permitem altceva.
Personal sunt inscrisa pe un site si imi trimit zilnic cate trei retete ca  fel principal, fel de baza si desert. Trebuie sa recunosc ca este nevoie de foare multa imaginatia  ca sa ajungi la atatea feluri de mancare. Ce-i drept la baza sunt variatiuni pe aceleasi alimente.
Mai grav este ca in dorinta de a tine post cumparam produse care sunt prezentate de post si nu sunt asa, tehnic vorbind. Toata lumea stie de pateul vegetal si daca se uita pe eticheta observa ca pentru culoare aceea rozalie contine carmin, substanta extrasa dintr-un gandac. Asa ca eu gandesc ca nu prea mai este de post. Nu mai spun de produsele care sunt fabricate pe aceleasi utilaje cu cele de dulce. Asa ca este clar: isi pierd atributul de produs de post.
Ca sa pun sare pe rana ,teoretic in postul Pastelui nu se foloseste ulei. Asa ca per total concluzia mea este ca ne amagim ca tinem post in felul asta, pana la urma trebuind sa respectam retetele traditionale ale persoanelor mai invarsta ca noi, care nu aveau "pe vreamea lor" pacatoasele astea de supermarketuri.
Iar din punctul meu de vedere postul ar trebui vazut ca o detoxifiere de primavara si insotita de partea cea a mai importanta a postului: atitudinea binevoitoare si rugaciune cat mai multa.
Mult a fost, putin mai este, post usor si plin de bucurii duhovnicesti.

Cu drag,

Anqi

vineri, 6 aprilie 2012

Valoarea cartilor este data de critici sau cititori?

Pentru ca nu obisnuiam sa fiu selectiva in ceea ce priveste lecturile mele,  mi se intampla sa ma trezesc ca citesc o carte extrem de plictisitoare, care ma chinuia ca un cosmar cum statea acolo in biblioteca pentru ca nu reuseam sa o finalizez. Si mai aflam spre rusinea mea ca era premiata de  nu stiu ce organizatii literare. sau avea vanzari record. Deci clar ma consideram o inculta cu diploma.
Dar timpul a mai trecut si am realizat ca lectura trebuie facuta din placere, dictata de eventuale necesitati profesionale sau gusturi literare aparute la un moment dat. Dar in orice caz timpul petrecut citind trebuie sa fie de calitatea pe care ti-o impui tu. E adevarat gusturile se mai educa, dar daca esti o persoana care uraste filmele de groaza( de exmplu subsemnata) nu vei citi niciodata carti politiste cu detalii atroce( genul scriitorilor nordici). Asa ca pana la urma structura ta interioara trebuie sa dicteze preferintele literare.
Cand aveam vreo 20 de ani am incercat sa citesc Jurnalul Fericirii de N. Steindhart. Nu am reusit sa o finalizez. Atunci m-am simtit inculta, dar acum stiu ca sunt carti care trebuie citite la varsta potrivita. Nu aveam cum sa inteleg atunci zbuciumul interior al unui adevarat teolog intelectual, firesc a fost sa renunt si sa reiau lectura atunci cand voi intelege mesajul acelei carti. Nici acum nu m-am reapucat de ea.
O alta carte pe care am incercat sa o citesc este Crima si pedeapsa de Dostoievski. Pentru cei care au citit aceasta carte stiu de zbuciumul interior al personajului principal care pe mine m-a marcat atat de mult incat nu am reusit sa termin. Acea carte ma tensiona foarte mult. Poate parea o prostie ce spun, dar atunci cand faci ceva care-ti place, o faci cu toate simturile. La un moment dat am sa reincep sa o citesc, dar ca sa fiu sincera nu cred ca se va afla printre primele.
La inceputul anului mi-am promis ca voi citi literatuta engleza, americana, franceza si romana. Atat. Asa ca poate la anul poate voi introduci in lista de lecturi  si literatuta rusa, atunci cu siguranta ma apuc de operele lui Dostoievski.
In antiteza cu aceste carti valoroase pentru literatura universala sunt asa numitele carti de vacanta, usoare, cu subiecte superficiale si cu happy end-uri fortate sau autobiografii ale unor pseudovedete.
Nu pot citi asemenea carti pentru ca mi se pare ca pierd timpul, mi se pare ca mi-as "jigni inteligenta"cu asa ceva. Nu vreau sa supar pe cei care poate le place genul, dar eu cu siguranta am sa inchid cartea de la primele pagini, daca din greseala dau peste asa ceva, fara sa ma simt aiurea ca nu am terminat o carte pe care am inceput-o.
Ceea ce am vrut sa subliniez prin aceste comparatii este ca de multe ori o carte are valoarea pe care i-o da fiecare cititor in parte. Pe mine nu ma incanta cu nimic o carte considerata bestseller in SUA, dar pentru mine e buna de aruncat la gunoi pentru ca e superficiala si trateaza nerealist viata umana, iar personajele nu sunt oameni adevarati si papusi barbie( femei sau barbati), a caror problema principala este cum sa dea bine.
Lectura este ceva personal, nimeni nu-ti poate impune sa-ti placa ceva doar pentru ca 99 % din populatie adora acea carte.

Cu drag,

Anqi

miercuri, 4 aprilie 2012

Planul meu de a trai cu adevarat!

Ieri am primit un material video de la Dan Luca, un speaker motivational care a fost la inceput o surpriza placuta, iar acum o constanta si mai placuta. Subiectul principal se referea la avantajele si dezavantajele gandirii pe termen scurt si avantajele gandirii pe termen lung. printr-o serie de exemple foarte clare si la indemana oricui am ajuns la o concluzie corelata cu experienta personala: Nu te bucura de succesul pe care il obtii pentru cateva clipe, zile, saptamani,ci  planifica-ti cu bucurie succesul pe termen lung.

Nu stiu voi daca vedeti lucrurile la fel, dar eu simt ca generatia mea , nascuta prin anii 80 si cei de dupa aceasta generatie, vor toate lucrurile acum, eventual sa aiba casa, masina, job super bine platit, realtie si timp suficient pentru familie si prieteni, vacante super, daca se poate toate in cel mult 1-2 ani. Toate astea nu ai cum sa le obtii fara un credit in banca, in cele mai multe cazuri, in valuta. Jobul ala super bine platit vine mai greu si incep sa apara frustrarile. Creditul incepe sa creasca din cauza evolutiei defavorabile a cursului leu -valuta, la job totul devine stresant din cauza demotivarii financiare si a lipsei timpului acordat celor dragi, pentru ca iti doresti sa avansezi. Si nu te mai incanta nici masina pe care ai dat o avere, comparativ cu venitul tau, iar casa facuta ca pe reviste te oftica la cat ai sa platesti in plus pentru ea si toate lucrurile pe care le-ai considerat absolut necesare la inceput, acum par niste mofturi foarte scumpe. Si gandeste-te ca ai de platit vreo 25-30 ani pentru toate astea.

Nu am de gand sa demotivez pe cineva aratandu-i partea neagativa a acestor alegeri, pentru ca si eu am facut alegeri proaste in privinta asta.

Ideea zilei de astazi este sa incercam sa iesim impreuna  din starea negativa in care ne aflam acum si sa gasim solutii.

Pentru mine am ales sa incerc sa elimin gandirea negativa, nu rezolv nimic daca ma fixez doar pe ce facturi am de platit, asa ca solutia este sa folosesti diverse materiale de pe internet, carti daca ti le mai permiti :), sa-ti schimbi modul de a privi problemele.

Odata mintea eliberata de gandirea negativa incep sa vina si ideile de rezolvare. Eu am ajuns pana in punctul acesta. Nu m-am tratat total de gandirea negativa, dar cu siguranta partea pozitiva din mine a inceput sa ma ajute pentru gasirea unor idei de a iesi din criza.

Primul pas pe care l-am facut a fost sa stabilesc exact pe ce se duceau banii si unde pot sa reduc consumul. Apoi am facut un plan de cheltuieli de care ma straduiesc luna de luna sa ma tin de el. Nu este usor, dar secretul este sa incepi si sa mergi mai departe.

Al doilea pas a fost sa imi schimb modul in care ma percepeam si cum interpretam mediul inconjurator. O situatie poate fi modificata in bine daca vezi oportunitati in problemele care apar zilnic.

Al treilea punct pe lista schimbarii vietii mele a fost constientizarea faptului ca si eu am idei care ma pot ajuta sa castig mai bine si care ma pot ajuta sa acopar acele gauri financiare provocate de mirajul binelui oferit de deciziile pe termen scurt.

Cel mai greu pas este ultimul: m-am provocat pe mine insami la o schimbare a programului zilnic in care sa includ activitati care sa ma ajute in sustinerea primilor 3 pasi. Ma trezesc mai dimineata si trag de mine in fiecare clipa sa ma mentin motivata sa fac aceste schimbari majore in viata mea

Cu siguranta poti sa te trezesti la ora 6 dimineata punct, chiar daca inainte nu te dadeai jos din pat mai devreme de 8.30-9.00 dimineata. Poti sa nu mai cheltui din banii pe care-i castigi muncind cate 9-10 ore pe zi pe chestii care a doua zi te face sa te gandesti: Ce-a fost in capul meu! Pot sa-ti faci un plan  pe termen lung si sa nu mai visezi la un post de Director executiv in primii ani de cariera fara sa faci nimic in sensul asta decat sa te frustrezi ca altii au bafta sau pile.

Poti toatea astea si mai multe daca vei stii raspunsul la o intrebare simpla: DE CE? Semnificatia acestei intrebari am aflat-o urmarind materiale motivationale si citind articole de gen, asa cum am specificat de la inceput.

Daca obtii raspunsul tau pentru aceasta intrebare, vei avea motivatia sa mergi mai departe si faci acel plan al tau care sa te faca sa traiesti asa cum vrei.

Totul tine de a-ti descoperi motivatia ta si apoi trebuie sa investesti in continuu timp si perseverenta in planul pe care ti l-ai facut.

Cu drag,

Anqi





Idei istete pentru curatenia de primavara

Intretinerea curateniei si  indeplinirea activitatilor casnice in general necesita mult efort uneori, daca nu te organizezi si nu urmaresti latura practica.
De multe ori mi s-a intamplat sa distrug obiecte vestimentare, decorative  si alte lucruri la care tineam din cauza unor pete, utilizarii necorespunzatoare a unor produse chimice.  Mai nou fiind mamica m-am lovit de petele pe care le poate face un bebelus. Si este o adevarata provocare sa incerci sa pastrezi curate lucrurile unui bebe care a inceput sa manance si mancare solida, dar trebuie sa te gandesti si la sanatate.
Si apoi mai este si problema banilor, daca aduni toate cheltuielile cu produsele de curatenie poti ajunge la o suma de cel putin 400-500 lei la fiecare 6 luni, poate parea putin, dar daca acei bani i-ai economisi cu siguranta te-ai simti mult mai bine.
Asa ca  mi-am propus sa gasesc cat mai multe solutii istete de rezolvarea a unor probleme de menaj intr-o maniera eficienta si cat mai ieftina, mai ales ca in perioada asta se face curatenia de primavara.
O solutie foare buna de curatat prin bucatarie este un amestec de 2 linguri bicarbonat de sodiu, 2 de suc de lamaie si 1 cana apa fiebinte puse intr-un spray care se gasesc la magazinele de bricolage.
Daca aveti electrocasnice care incalzesc prin rezisteta la un moment dat trebuie curatate de calcar, personal folosesc otetul( in cazuri mai grave :), pentru ca nu suport foarte usor mirosul scot afara, pe balcon aparatul respectiv si ii dau drumul sa fiarba de vreo 3 ori) sau sucul de la o lamaie intreaga, care este mai placut, dar pentru cazuri mai usoare, pentru ca nu este asa eficient ca otetul.
Curatarea vaselor de teflon se face cu solutia obtinuta din dizolvarea  într-o ceaşcă de apă 2 linguriţe de praf de copt bicarbonat de sodiu. Soluţia care rezultă se pune la fiert pentru 15 minute în vasul de teflon, apoi se clateste cu apa curata . Interesant e ca asa scapati de orice urma de arsura oricat de grava ar fi, fara sa stricati suprafata vasului prin curatarea cu un burete de sarma cum am vazut ca mai practica unele persoane. Am mai gasit o idee legata de acest subiect ca ar trebui unsa la final si cu ulei de gatit, eu nu am facut asa ceva inca, dar am sa incerc pentru ca nu cred sa dauneze.
Deocamdata cam atat pentru azi, sper sa va fie utile si fiti cat mai isteti in alegerile pe care le faceti!

Cu drag,

Anqi

luni, 2 aprilie 2012

Condimentele- bucuria papilelor gustative

Pentru mine bucataria este  o sursa inepuizabila de momente placute. Ca fiecare am inceput cu prajitul cartofilor prajiti si ochiuri, ulterior am evoluat la ciorbe, fripturi, sosuri si ceva prajituri, dar mai putin pe partea asta. Ca sa fiu sincera sunt genul de persoana care prefera sa gateasca putin si bun, am fobie de oalele enorme de mancare care stau vreo 4 zile prin frigider, cred ca de la perioada cand gatea numai mama mi se trage:).Sunt constienta ca din lipsa de timp mama trebuia sa faca asa, dar mie personal,  cu cat am mai capatat experienta :),  mi-au devenit de-a dreptul insuportabile.
Pe langa mancarea proaspat gatita imi plac foarte mult retetele care se fac in maxim 30 min-1 h si folosirea condimentelor in functie de tipul de mancare gatit. M-am gandit ca poate aceste informatii ar putea ajuta , asa ca mai jos am trecut cateva condimente pe care le utilizez destul de des si pentru care pot garanta succesul:)

  • Busuiocul- se foloseste pentru condimentarea pestelui gras, carnea de pasare, friptura de miel, omleta, preparate din rosii, supe, salate si carnati; eu il mai amestec cu pastele dupa ce le-am strecurat si astfel au un gust placut cand pun deasupra si sosul;
  • Cimbrul-se foloseste la friptura de porc, vitel, pasare si peste gras. Il mai folosesc la gatirea cartofilor si la umpluturile din carne.Ca sa fiu sincera pun cimbru aproape la orice:).
  • Dafinul -este foarte aromat, asa ca se folosesc cate o frunzulita ( pentru o tigaie obisnuita) si se creste numarul in functie de cantitatea gatita.Se utilizeaza la tocane, sosuri, pateuri. Personal il folosesc la plachii de peste, sosuri de rosii in diferite forme.
  • Oreganul-este un condiment pe care il folosesc in salate, condimentarea sosurilor pentru paste, pizza si la peste mai pun.
  • Rozmarinul- il folosesc pentru pestele la gratar in folie, fpritura de porc, miel sau pui. Se foloseste in cantitati mai mici pentru  ca are o aroma puternica, si prea mult poate strica un preparat delicios .
Ca o varianta pentru cei care cumpara plicuri cu tot felul de condimente care contin aditivi va recomand ca atunci cand mergeti prin supermarket sa cautati continutul pliculetelor la ingrediente pentru diverse amestecuri si sa-l faceti singure acasa, depozitandu-l in borcanele speciale.

Spor la bucatarit!

Anqi

Curatenia prin casa-obicei sanatos sau sursa de nervi

Fiecare dintre noi a trebuit la un moment dat sa facem curatenie in spatiul de lucru sau mai des in locuinta.
A pastra curatenia in spatiul unde traim sau muncim este un obicei sanatos, ne asigura o gandire clara,  atunci cand avem nevoie de ceva sigur il vom gasi mai usor.Important este ca fiecare obiect sa aiba locul lui, care trebuie respectat mereu. Sunt sigura ca nimanui nu-i place cum arata o cana murdara de vreo 2 zile uitata undeva pe birou sau praful de 1 cm pe mobila. Pentru mine curatenia devenea o adevarata corvoada , pana am inteles ca secretul este pastrarea curateniei si nu neaparat rabdarea de a o lua de la capat de fiecare data. Asa ca in momentul in care ceva nu era la locul lui o rezolvam in clipa in care am sesizat acest lucru. De exemplu daca se pateaza ceva , am sters in momentul ala, daca am vase de spalat dupa masa, le spal atunci sau rog pe cineva din familie sa ma ajute. Odata lasat un lucru "pe mai incolo"va deveni cu siguranta o sursa de frustrare si atunci iti amintesti ca tu le faci pe toate si nimeni nu te ajuta, etc.
Personal nu ma simt bine in spatii neorganizate, adica mai exact pentru mine cam toate trebuie sa fie la locul lor ca sa pot gasi ceva, iar "dezordinea ordonata" pentru unele persoane pe mine ma enerveaza crunt:).
Sunt cateva idei pe care le-am obtinut in urma propriei experiente in privinta curateniei de acasa:
  1. Fiecare din activitatile casnice are o zi stabilita in functie de cat de aglomerata este in mod normal acea zi, ordinea o stabilesc in fiecare saptamana in functie de timpul liber disponibil pentru a fi sigura ca duc pana la capat treburile planificate.
  2. Am stabilit zi de curatenie, de obicei sambata. Dar ce este important, in aceasta zi se fac lucruri pe care nu le faci in mod curent, ci cauti sa ordonezi dedesubturile: sertare, camara, sifonier, dat patul la o parte pentru aspirat,nu doar covorul si ce e in fata patului:).
  3. De regula incercati sa nu va ingropati in reviste, pliante, iar daca aveti nevoie sa pastrati cate ceva, faceti un sistem de organizare gen biblioraft sau in cutii destinate numai acestui scop.In general hartiile de genul acesta sunt o sursa foarte mare de praf si nu mai spun ca ochiometric aglomereaza spatiul inutil. Biblioteca sa o folositi exclusiv pentru carti si materiale de gen, nu pentru depozitarea canilor, facturilor de plata, produse cosmetice. Motivele sunt multe , dar principalele ar fi pastrarea integritatii cartilor si pentru ca vizual efectul este de dezordine continua.
  4. Incercati sa pastrati ordinea in spatiul unde dormiti, adica nu lasati dezordine totala in camera cu gandul"lasa ca fac dimineata curat!". Aceasta idee poate parea o prostie, ce rost ar avea, obosit fiind, sa lasi ordine in dormitor cand nu vrei decat sa te culci si nu te intereseaza ca ai lasat hainele pe podea sau ai lasat o cana de ceai aiurea. Dar experimenteaza si vei vedea ca vei fi mult mai energic dimineata si mai bine dispus. In alta ordine de idei cine nu ar fi prost dispus intr-o camera in care trebuie  sa dai hainele de-o parte sa poti cobori din pat sau sa te poti aseza pe un scaun.
  5. Cand ai stabilit ca vrei sa faci curat in casa asigura-te ca ai toate materialele necesare la indemana.
  6.  Feriti-va sa va decorati casa cu prea multe obiecte care colecteaza praful(bibelouri,jucarii din plus expuse prin camera)  mai ceva ca un aspirator, pentru ca niciodata nu vor parea suficient de curate si sunt neigienice.
In general pastrati ordine in toata casa, iar curatenia saptamanala va si un obicei sanatos si nu o sursa de nervi:)!


Astea sunt doar cateva idei,sper sa fie de folos! Mie sigur mi-au fost de folos :).

Cu drag,
Anqi

vineri, 30 martie 2012

De la idee la bani!!

Va spuneam vinerea trecuta ca am inceput sa citesc cartea lui Napoleon Hill, De la idee la bani, si am inceput sa inteleg mai bine conceptele de baza. Ai nevoie de o dorinta arzatoare pentru care sa muncesti avand o atitudine pozitiva pe baza unui plan clar definit. Ai nevoie de organizare si incredere adevarata ca vei reusi. Cartea este impartita in pasi bine identificati pentru imbogatire( eu prefer sa ii spun trai placut). Mai intai incepi cu stabilirea dorintei pe care doresti sa o implinesti, lucrezi cu tine pentru a ti-o intipari foarte clar in minte, autorul sustine ca trebuie sa te gandesti mereu numai la acest lucru, pana devine o adevarata obsesie sau dorinta arzatoare, cum se exprima in carte.
Urmatorul pas il reprezinta castigarea increderii ca vei reusi sa duci la bun sfarsit acea dorinta.
Aici intervine si un proces de autoeducare de a gandi pozitiv si sa ajungi sa crezi cu adevarat ca vei reusi spunandu-ti afirmatii pozitive. Pentru sceptici poate reprezenta o carte inutila, dar eu cred ca este un  alt mod de a gandi viata.
Urmatorii pasi sunt autosugestia, dobandirea cunostintelor de specialitate si folosirea imaginatiei.
Autosugestia presupune sa-ti folosesti emotiile pentru a da o incarcatura si mai mare increderii ca vei reusi sa implinesti ceea ce vrei.
In ceea ce priveste partea cu dobandirea cunostintelor de specialitate vreau sa va spun ca desi exista foarte multi oameni bogati care nu au studii universitare, acestia vor  avea in jur oameni pregatiti in domeniile necesare. Dar pe de alta parte sustine ca oricine, isi doreste sa evolueze, va gasi timp pentru dobadirea unor cunostinte necesare pentru realizarea planurilor  economice personale. Ideea de baza legata de aceasta chestiune sensibila pentru unii(mai ales cei cu scoala multa si saraci) este ca ai nevoie de cunsotinte de specialitate, de o continua invatare, dar asta nu inseamna ca nu poti invata si mai tarziu cand iti poti permite plata unor studii.
O parte extrem de interesanta a acestui plan de imbogatire a lui Napoleon Hill este folosirea imaginatiei. Acum sa vorbim sincer: cum ar fi  putut inventa omenirea lumina electrica, avionul, radioul sau televizorul, internetul, si multe altele, fara o imaginatie pusa la treaba.Cam asta ne invata si aceasta parte a cartii: folositi-va imaginatia pentru a va pune visele in miscare.
Deocamdata pana aici am ajuns eu pentru ca am incercat sa si aplic principiile din carte. Nu este genul de carte pe care sa o citesti seara inainte de culcare pentru ca iti solicita concentrarea foarte mult, ci mai degraba dimineata inainte de a te apuca de altceva.
Va doresc spor la lectura si sper sa va deschida orizonturile!

Cu drag,
Anqi

joi, 29 martie 2012

Floricele si fluturasi crosetati

Astazi fiind joi voi continua sa va povestesc despre descoperirile mele mai noi sau mai vechi in ale crosetatului.
Cu o croseta poti realiza si lucruri practice (cel mai des intalnite gentute, palarii, hainute), dar si obiecte decorative: floricele, fluturasi, huse decorative, cosulete.
Dar cum sunt o persoana practica am sa va povestesc cateva utilizari ale acestor obiecte ce par la prima vedere pur decorative, deci pentru sceptici o sursa in plus de alergeni si lucruri in plus de ingrijit.
Floricelele crosetate pot fi mai simple sau mai ample, asftel de exemplu li se poate atasa un snurulet alb cu rosu si ai obtinut un martisor superb pentru cei dragi. Sunt incuietori care se pot atasa si o floare crosetata poate deveni o brosa vintage care va infrumuseta orice tinuta. Deasemenea pentru mamicile de fetite atasarea unui elastic va va ajuta sa salvati ceva banuti, pe care i-ati fi cheltuit pentru diverse elastice de par din comert, care  sincer vorbind, nu au cum sa fie la fel de originale sau frumoase.
Fluturasii au in mare cam aceeasi utilizare, dar sunt foarte frumosi daca veti face tabloase decorative pentru camerele copiilor sau ale parintilor, daca le place genul acesta de decoratii.
Diversele forme de flori, frunze sau alte modele plate care va plac , pot fi utilizate ca suporturi pentru pahare. Pentru ca eu am deocamdata doar multe idei, si mai putine creatii m-am gandit sa va atasez cateva idei realizate de alte persoane.
 
Acest model il puteti gasi pe adresa de blog: http://violet-white.blogspot.com/2010/08/flat-crochet-flowers.html



Si pentru final o colectie de fluturasi superbi: http://meekssandygirl.deviantart.com/art/Crochet-Butterfly-Lariat-151971562

Sper sa va bucure acest articol cel putin la fel de mult cat mi-a facut mie placere sa-l compun.
Va doresc o zi mai insorita ca cea de azi de la Iasi.
Cu drag,
Anqi

miercuri, 28 martie 2012

Vreau timp si pentru mine!!

Acum mai bine de o saptamana am inceput o provocare pentru 30 de zile. Trebuia sa-mi aleg un obicei, care m-ar ajuta fizic si psihic, pe care nu aveam vointa necesara sa-l implementez in programul zilnic. Am intrat in aceasta provocare propusa de Adrian Soare, care scrie niste articole super dupa mine pe www.succesdublu.ro, si am realizat ca e greu sa te tii de promisiuni, chiar daca asta presupune un bine pentru tine.
M-am hotarat sa va scriu experienta mea de pana acum aici pentru ca am sesizat ca se vorbeste foarte mult de cum sa fii eficient la job, ca e foarte important sa-ti iei momente pentru tine, dar nimeni nu scrie de faptul ca este chiar greu sa renunti la toate obligatiile pe care le are un adult si chiar sa-ti iei acele cateva minute pentru tine si sa faci ceva care sa te bucure cu adevarat.
Provocarea mea a fost sa ma trezesc la 6.30 si sa lucrez neaparat la blogul acesta, fie articole, fie infrumusetarea lui. In parte am reusit, dar de cateva ori m-am trezit dimineata, iar timpul meu liber a trebuit sa-l dau pentru alte lucruri, iar de lucrat la blog am facut-o pe apucate. Rezultatul e urmatorul: am respectat programul de trezire, am lucrat la blog, dar ideea principala era sa am o bucatica din zi doar pentru mine in care sa lucrez in ritm placut la ce-mi place acum, la hoobby-ul meu de acum. Prin urmare provocarea nu am reusit sa o indeplinesc asa cum imi doream initial, desi mai am pana la 30 de zile.
Concluzia mea pana acum este ca e mai greu sa faci ce-ti place, decat ce esti obligat sa faci . Desi literatura de gen da solutii pentru cum sa faci acele lucruri care nu-ti plac, dar nu te invata nimeni cum sa-ti faci timp pentru lucruri care-ti plac cu adevarat.
Dar pe de alta parte va pot recomanda cateva solutii( incercate personal) pentru a face si ce va place:
  • treziti-va mai devreme cu cel putin o ora, sunt sigura ca se poate, daca in acest interval doriti sa faceti ceva important pentru voi insiva veti reusi;
  • evitati sa mai petreci prea mult timp in fata televizorului, in  intervalul acela orar faceti ceva ce va bucura cu adevarat, nu cred ca intereseaza pe cineva atat de mult cine a mai fost arestat, ranit etc. sau alte stiri urate, va mai fac si rau prin energia negativa transmisa; de informatiile cu adevarat importante puteti afla prin abonamentele la site-uri specializate daca depindeti de asa ceva;
  • o zi din saptamana(eu prefer duminica) nu va ocupati de lururi pe care sunteti obligati sa le faceti, ci doar pe cele care va sunt dragi si va incarca pozitiv.
 Deocamdata eu atat am gasit, daca mai aveti si alte solutii va rog sa mi le transmiteti.

Asa ca eu va doresc sa va puteti lua o ora dintr-o zi si sa o petreceti cum vreti voi, dar sa fie si utila pentru evolutia voastra!


Cu drag,

 Anqi

sâmbătă, 24 martie 2012

Organizarea ideilor

 Un mod de ati organiza ideile sau activitatile curente poate fi realizat cu ajutorul unor carnetele pentru idei  si un dosar de aceeasi culoare, in care pot fi tinute diverse articole sau alte hartii care va pot ajuta. Pentru acest blog imi vin zilnic tot felul de idei, pe care daca nu le-as nota undeva s-ar pierde si m-ar frusta foarte tare. Asa ca am un carnetel pe care il folosesc numai pentru aceasta activitate.Pentru activitatile curente folosesc o agenda datata.
O alta problema privind organizarea o constituie si gestiunea banilor.Sunt sigura ca de multe ori ati patit ceva gen:am luat salariul, dar nu stiu exact pe ce l-am cheltuit. Pentru a nu mai fi frustrata de lipsa eficientei cheltuirii banilor am ales sa folosesc o aplicatie pe care o puteti gasi la www.mycash.ro, iar lunar inainte de a cheltui banii imi fac o lista cu cheltuielile obligatorii si impart banii in functie de prioritati. Par cam mercantile ideile astea, dar pentru hobby-uri e nevoie de bani, iar pe de alta parte avand in vedere timpul limitat cred ca avem nevoie de organizare pentru a face si ce ne place.
 Cu drag, Anqi

vineri, 23 martie 2012

Idei noi despre lectura

Vinerea mi-am propus, pentru a-mi organiza mai usor postarile, sa postez despre anumite lecturi care mie mi se par frumoase si pe care le-am citit, asa ca pot vorbi din experienta proprie.
Astazi as vrea sa vorbesc despre o carte mai deosebita care se incadreaza in genul dezvoltare personala, se numeste De la idee la bani, scrisa de Napoleon Hill. Mie imi place foarte mult genul, nu pot spune ca sunt de acord cu tot ce spun autorii de genul asta, de exemplu eu am mai citit Dale Carnegie si Brian Tracy, dar iti poate oferi o perspectiva noua asupra vietii tale de zi cu zi si contine cateva sfaturi de bun simt pe de alta parte. Fanii filmului The Secret isi vor gasi in aceasta carte pe cel care este considerat a fi fondatorul acestui curent de gandire . Eu personal sunt un fan al genului, numai ca ai nevoie de ceva concentrare si timp  ca sa poti citi si intelege conceptele, iar  eu stau mai prost cu timpul liber asa ca o sa-mi ia un pic pana am s-o termin. Am sa revin cu mai multe idei preluate din carte dupa ce o finalizez.
Dar ceva nou, care mi-a atras atentia chiar ieri, un nou sistem , cel putin pentru mine. Ce spuneti daca am  citi o carte in doar 30 de min-1 ora? O adevarat nebunie? Se pare ca nu, conform celor care promoveaza photoredingul . Aveti mai jos un filmulet cu o  prezentare a conceptului.





 Mi se pare super ideea, dar eu sunt pe principiul ca e bine sa incerci si tu ca sa-ti spui parerea asa ca...pana nu ajung la un un curs de-al lor nu stiu ce sa zic, da merita macar sa stii ca exista si asa ceva.

Cu drag, Anqi

sâmbătă, 17 martie 2012

Idei de organizare pentru hobby-ul tau handmade

Personal sunt foarte meticuloasa in ceea ce priveste activitatile mele, am tot timpul carnetele pe domenii, am citit cate ceva in sensul asta si ador in general ideile in care putem sa ne organizam diversele activitati cat mai simplu si cat mai ieftin.

 Arta creatiilor manuale de orice fel, cere un spatiu special destinat pentru depozitarea materialelor, cum ar spune americanii the craft room.In general in spatiile noastre mai inghesuite nu ne permite asa ceva , asa ca eu am sa va propun mai jos cateva idei pe care le-am gasit si eu.





Le-am ales pe acestea pentru ca ocupa un spatiu redus si sunt mai usor de pus in practica.

Organizarea uneltelor si a materialelor utilizate in realizarea handmade-urilor va va ajuta sa va pastrati casa ordonata si nu-i va deranja pe cei din jur in vreun fel.

Dealtfel sunt sigura ca veti fi mult mai inspirati avand totul la indemana.

Eu inca nu am reusit sa-mi fac un astfel de spatiu, dar cu prima ocazie o sa postez pe blog poezele cu ce am realizat si eu.
Cu drag, Anqi

vineri, 16 martie 2012

Lectura ca hobby

O alta pasiune, mai veche ce-i drept, este lectura. Personal imi place beletristica din genul realist, religios si dezvoltare personala(aici incluzand categoria cartilor profesionale si cele psihologice).Nu sunt o biblioteca ambulanta,  aleg cu atentie cartile si daca se intampla sa fi ales gresit nu mai termin cartea respectiva, pentru ca in realitate nu "avem tot timpul de lume", cum ar zice unii.
Lectura este considerata un hobby, unul placut si foarte de folos. Pai zic de folos pentru ca in urma unei lecturi iti asiguri cele putin cateva subiecte de discutie cu persoane total diferite ca pregatire si mentalitate, macar ca sa te contrazici ca preferinte si tot merita. La fel de important este ca iti imbogateste vocabularul si iti dezvolta gandirea.
Un subiect extrem de actual este cel al E-book-urilor cu E-reader-ul aferent.Personal imi place aceasta tehnologie, deocamdata nu mi-am cumparat , dar intentionez sa o fac, dar nu as renunta pentru nimic in lume si la cartile clasice .Intotdeauna am simtit un confort aparte cand am stat cu cartea in mana si am savurat  o cafea sau un ceai pe langa. Dar pe de alta parte colectia impresionanta de carti pe care le poti duce oriunde datorita unei tablete poate tenta pe orice pasionat de lectura.
Ramane la alegerea voastra daca alegeti una din cele doua variante sau pe ambele, important e sa nu uitati sa cititi cel putin cateva pagini in fiecare zi, cu siguranta veti incheia ziua mai bogati spiritual.
Cu drag, Anqi

Crosetatul-un hobby relaxant

Un mod foarte placut de petrecere a timpului liber este crosetatul.Ies adevarate minunatii din maini dibace.Am descoperit recent acest mod de recreere.Il recomand din tot sufletul pentru cei care au putina rabdare si sunt interesati de creaatiile handmade.Puteti sa va completati garderoba cu accesorii sau hainute super chic, dar a devenit o sursa de venit pentru tot mai mult persoane. Asa ca va doresc spor la invatat si sper sa va motiveze in sensul unei idei de afaceri chiar.
  Cu drag, Anqi