marți, 10 aprilie 2012

Bucataria de post-o provocare

Suntem in Saptamana Mare si in 5 zile vom sarbatori Sfintele Sarbatori Pascale. Se spune ca in aceasta perioada este foate multa tensiune si ca crestineste ar fi bine macar in aceste cateve zile sa ne abtinem de la mancarurile de frupt.
Toate bune si frumoase, dar ce faci daca acum legumele sunt mai scumpe decat carnea, si in afara de legumele nu tocmai bune in cantitati mari cum sunt cartofii, ceapa, fasole, nu prea ne permitem altceva.
Personal sunt inscrisa pe un site si imi trimit zilnic cate trei retete ca  fel principal, fel de baza si desert. Trebuie sa recunosc ca este nevoie de foare multa imaginatia  ca sa ajungi la atatea feluri de mancare. Ce-i drept la baza sunt variatiuni pe aceleasi alimente.
Mai grav este ca in dorinta de a tine post cumparam produse care sunt prezentate de post si nu sunt asa, tehnic vorbind. Toata lumea stie de pateul vegetal si daca se uita pe eticheta observa ca pentru culoare aceea rozalie contine carmin, substanta extrasa dintr-un gandac. Asa ca eu gandesc ca nu prea mai este de post. Nu mai spun de produsele care sunt fabricate pe aceleasi utilaje cu cele de dulce. Asa ca este clar: isi pierd atributul de produs de post.
Ca sa pun sare pe rana ,teoretic in postul Pastelui nu se foloseste ulei. Asa ca per total concluzia mea este ca ne amagim ca tinem post in felul asta, pana la urma trebuind sa respectam retetele traditionale ale persoanelor mai invarsta ca noi, care nu aveau "pe vreamea lor" pacatoasele astea de supermarketuri.
Iar din punctul meu de vedere postul ar trebui vazut ca o detoxifiere de primavara si insotita de partea cea a mai importanta a postului: atitudinea binevoitoare si rugaciune cat mai multa.
Mult a fost, putin mai este, post usor si plin de bucurii duhovnicesti.

Cu drag,

Anqi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu