marți, 26 iunie 2012

Cumperi ca sa traiesti sau traiesti pentru a cumpara?

Majoritatea specialistilor ne invata ca atunci cand incepi sa realizezi ca veniturile tale sunt depasite total de cheltuieli incep problemele mari. Asa ca fie ai deja probleme sau mai ai ceva resurse incepe sa fii atent cu cheltuielile tale in sensul ca ar trebui sa stii in fiecare zi pe ce ai dat banii, chiar si doi lei.
Personal am inceput un mic experiment acum cateva luni: fiecare banut de 10, 50 bani si 1 leu care ramanea de la cumparaturi il puneam separat si consideram ca nu-i mai am. Astfel dupa o luna intreaga am avut surpiza placuta sa economisesc chiar si 40-50  de ron, asta numai din maruntis la propriu.
Plecand de la experimentul de care vorbeam mai sus trebuie sa intelegem ca numai fiind atenti pe ce ne cheltuim banii ne respectam cu adevarat.
Cred ca am mai vorbit si in alte postari ca eu pentru evidenta cheltuielilor folosesc o aplicatie foarte buna pentru nevoile mele: www. mycash.ro, unde iti faci cont si iti ofera o serie de instrumente care te pot ajuta sa constientizezi cati bani arunci pe fereastra sau sa-ti faci un buget de cheltuieli, ai grafice care arata evolutia cheltuielilor, respectiv veniturilor tale.
Mai sunt si tot felul de formulare in excel( oferite de diverse programe de educatie financiara sponzorizate de anumite banci) dar le-am incercat si nu sunt la fel de eficiente din punctul meu de vedere.
Dar pe de alta parte poti contoriza toate cheltuielile din lume, daca nu lucrezi cu tine in ceea ce priveste motivatia ta de a strange cureaua cu adevarat nu poti reusi. Sa spunem ca esti la cumparaturi cu partenerul sau singur, nu ai lista de cumparaturi si te-ai dus cu gandul ca te orientezi la fata locului. Tocmai ai facut cea mai mare greseala pentru bugetul tau. De altfel este ca si in viata, vrei sa faci ceva deosebit profesional, dar habar nu ai ce. Revenind la problema propusa trebuie sa stii ca este o greseala pentru ca nu ai stabilit clar ce suma vei cheltui, nu ai o lista care sa te ghideze in privinta produselor necesare si o sa cazi si in plasa tehnicilor de marketing prin care sumperi 2 sticle de suc la pret de una pentru ca este la promotie, desi nu bei niciodata suc din acela sau cumperi vreo 10 pungi de zahar ca sa fie acolo pentru ca iti da una gratis. Bine,  poate exemplele sunt usor exagerate, dar sunt cat se poate de reale. Ideea principala este ca trebuie sa fii pregatit cand pleci la cumparaturi pentru a nu-ti plasa banii in produse de are nu ai nevoie de fapt.
Al doilea exemplu este cel al cumparatorului istet, care inainte de a pleca la cumparaturi face urmatoarele:
  • nu pleaca flamand la cumparaturi, pentru ca altfel va avea tendinta sa cumpere numai produse comandate de foamea sa gen dulciuri sau produse cat mai grase;
  • isi verifica stocul de produse de prin casa, stabileste lista cu produse necesare;
  • stabileste o valoare pentru fiecare produs in parte pentru a-si putea face un buget estimativ;
  • cumparaturile le calculati pe 1 sapt -max 2 sapt, pentru ca altfel veti bloca banii in niste produse care s-ar putea sa nu mai fie la fel de gustoase;
  • isi ia sacose de acasa pentru sumparaturile pe care le va face.
Daca sunt respectati pasii intocmai se poate ajunge la cumparaturi de exact valoarea stabilita, poate chiar si ceva economii.
Din experienta am sesizat cateva capcane:
  • in hipermarketuri sunt preturi mai mari la legume si fructe chiar si in sezon, asa ca incercati sa cumparati din piata produsele astea, mai ales ca le veti gasi si mai proaspete;
  • nu cadeti prada tentatiei promotiilor, daca nu sunt stabilite in bugetul vostru, scuze se gasesc mereu ;
  • nu cumparati nimic de la casele de marcat, acolo sunt produse care sigur nu va sunt necesare, dar va fac cu ochiul;
  • nu faceti loc de plimbare in hipermarket, pentru asta sunt parcurile, pentru ca altfel risti sa gasesti foarte multe produse de care crezi tu ca ai nevoie.
Sunt sigura ca veti reusi sa scapati de cheltuieli nejustificate daca va veti gandi la cumparaturi ca la o necesitate si nu un mod de a petrece timpul liber cu familia.
Cu siguranta mai sunt si altele de povestit pe tema asta, asa ca astept comentariile voastre.

Cu drag,

Anqi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu