luni, 16 aprilie 2012

Ce faci cu mancarea ramasa de la Pasti?

Suntem in a doua zi de Pasti si sunt sigura ca deja au inceput sa ramana tot felul de resturi, pe  care veti fi tentati sa le aruncati sau daca sunteti iubitori de animale, sa le dati la catei(cum mai faceam si noi in familie). Dar eu vreau sa va propun un alt mod de a va economisi banii: reciclati mancarea :).
Puteti obtine noi feluri de mancare din ceea ce v-a ramas. Conditia esentiala pentru reusita este ca alimentele ramase sa nu fie alterate si sa aveti chef si imaginatie pentru asa ceva.
Reciclarea alimentelor nu este ceva nou, italienii de exemplu au asa numitele arancini, chiftelute siciliene care se fac din risotto ramas la care se adauga resturi de carne sau legume.
De exemplu resturile de friptura taiate cubulete pot fi baza pentru diverse salate, iar feliile de cozonac mai uscate pot constitui baza unor prajituri prin insiropare si ungerea  cu diverse creme.
Probabil cel mai utilizat aliment in sensul acesta este painea, care daca se usuca,  este foarte buna pentru crutoane, pesmet, paine prajita sau de ceva timp bruschete.
Cele mai usor de refolosit sunt: legumele, dulciurile, friptura, carnea fiarta din supa sau ciorba, pastele si painea.
Important de stiut este faptul ca resturile de carne nu pot fi folosite dupa mai mult de 2-3 zile. In general resturile alimentare trebuie pastrate in conditii optime pentru a fi folosite pentru obtinerea altor mancaruri.
Daca nu aveti chef de asfel de combinatii puteti incerca congelarea produselor ramase. Nu toate produsele pot fi conservate in felul acesta. Astfel supele in caserole speciale pot fi pastrate timp de 2-3 luni, carnea gatita pentru 2-3 luni, fripturile sau carnea pregatita la gratar pentru 4-12 luni, iar carnea de pasare cruda 2-12 luni. Iar dintre legume cel mai bine se pastreaza radacinoasele.
Mai jos aveti o reteta care mi s-a parut interesanta si m-am gandit ca o sa va placa si voua.

Chec din resturi de friptură*reţetă propusă de Laura Adamache (adamache-laura.blogspot.com)

Ingrediente

*300- 400 de grame de friptură rece, de porc, viţel, pui, curcan
* 90 de grame caşcaval
* 400 de grame de cartofi reci fierţi
* două ouă mari
* trei linguri de pesmet
* sare şi piper

Mod de preparare

Toci carnea rece în robotul de bucătărie, apoi o amesteci cu caşcavalul, ouăle, cartofii reci, curăţaţi şi zdrobiţi cât mai fin posibil, şi pesmetul. Tapetezi o tavă de chec cu unt şi făină sau cu hârtie de copt, pui pasta în formă şi o nivelezi cu o lingură umedă.

Ungi apoi suprafaţa checului cu puţină smântână amestecată cu un gălbenuş de ou şi coci în cuptorul preîncălzit la 180 grade. După ce este gata, îl laşi să se răcească cinci minute în formă, apoi îl răstorni pe un platou şi îl tai. Este delicios atât rece, cât şi cald.

Sarbatori Pascale luminate!!

Cu drag,

Anqi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu