luni, 2 aprilie 2012

Condimentele- bucuria papilelor gustative

Pentru mine bucataria este  o sursa inepuizabila de momente placute. Ca fiecare am inceput cu prajitul cartofilor prajiti si ochiuri, ulterior am evoluat la ciorbe, fripturi, sosuri si ceva prajituri, dar mai putin pe partea asta. Ca sa fiu sincera sunt genul de persoana care prefera sa gateasca putin si bun, am fobie de oalele enorme de mancare care stau vreo 4 zile prin frigider, cred ca de la perioada cand gatea numai mama mi se trage:).Sunt constienta ca din lipsa de timp mama trebuia sa faca asa, dar mie personal,  cu cat am mai capatat experienta :),  mi-au devenit de-a dreptul insuportabile.
Pe langa mancarea proaspat gatita imi plac foarte mult retetele care se fac in maxim 30 min-1 h si folosirea condimentelor in functie de tipul de mancare gatit. M-am gandit ca poate aceste informatii ar putea ajuta , asa ca mai jos am trecut cateva condimente pe care le utilizez destul de des si pentru care pot garanta succesul:)

  • Busuiocul- se foloseste pentru condimentarea pestelui gras, carnea de pasare, friptura de miel, omleta, preparate din rosii, supe, salate si carnati; eu il mai amestec cu pastele dupa ce le-am strecurat si astfel au un gust placut cand pun deasupra si sosul;
  • Cimbrul-se foloseste la friptura de porc, vitel, pasare si peste gras. Il mai folosesc la gatirea cartofilor si la umpluturile din carne.Ca sa fiu sincera pun cimbru aproape la orice:).
  • Dafinul -este foarte aromat, asa ca se folosesc cate o frunzulita ( pentru o tigaie obisnuita) si se creste numarul in functie de cantitatea gatita.Se utilizeaza la tocane, sosuri, pateuri. Personal il folosesc la plachii de peste, sosuri de rosii in diferite forme.
  • Oreganul-este un condiment pe care il folosesc in salate, condimentarea sosurilor pentru paste, pizza si la peste mai pun.
  • Rozmarinul- il folosesc pentru pestele la gratar in folie, fpritura de porc, miel sau pui. Se foloseste in cantitati mai mici pentru  ca are o aroma puternica, si prea mult poate strica un preparat delicios .
Ca o varianta pentru cei care cumpara plicuri cu tot felul de condimente care contin aditivi va recomand ca atunci cand mergeti prin supermarket sa cautati continutul pliculetelor la ingrediente pentru diverse amestecuri si sa-l faceti singure acasa, depozitandu-l in borcanele speciale.

Spor la bucatarit!

Anqi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu