luni, 16 iulie 2012

Castigul material este determinat de calitatea vietii tale!

O parte importanta a vietii noastre sunt veniturile pe care le obtinem. Datorita lor putem evolua sau involua personal, social. Dar din pacate a castiga bani nu este asa usor si un proverb japonez pe care l-am gasit recent intr-o carte spune: "sa castigi bani e ca si cum ai sapa cu acul, iar sa-i pierzi este ca si cum ai turna apa in nisip".
Pentru a reusi sa ai veniturile dorite iti trebuie o mentalitate si obiceiuri potrivite cu scopurile personale. Sunt cateva reguli  care  consider ca ar trebui transformate in obiceiuri:
  1. Renunta la statutul de victima, nimeni nu are mai mult decat tine doar din cauza norocului, ci doar pentru ca a fructificat oportunitatile mai bine ca tine;
  2. Pastreaza langa tine oamenii care castiga cel putin la fel de bine pe cat ti-ai dori si tu si care niciodata nu te vor lasa sa-ti plangi de mila;
  3. Obisnuieste-te sa citesti cel putin  o carte pe saptamana din domeniul in care lucrezi,cauta seminarii de pregatire, urmareste emisiuni de profil,  pentru ca numai daca investesti in tine poti sa evoluezi si poti ajunge sa castigi mai bine;
  4. Indiferent de postul pe care-l ai,  fii cel mai bun pentru ca vei avea rezultatele care te vor duce mai sus;
  5. Alege ce vrei sa fii in viata: angajat performant sau antreprenor de succes, si odata stabilit scopul tau mergi inainte;
  6. Obisnuieste-te sa-ti faci planuri in ceea ce priveste scopurile tale si ale familiei tale. Stabileste si modul in care vei ajunge la ele si data limita pentru implinirea lor. Acest obicei te ajuta sa-ti concentrezi atentia pe lucrurile cu adevarat importante pentru tine.
Cu totii avem momente cand ne vin tot felul de idei constructive care ar fi pacat sa le pierzi asa ca pastreaza mereu la indemana un pix si un carnetel in care sa le notezi chiar atunci. Periodic poti relua ce ai mai scris si sunt sigura ca o sa ramai surprins, dar asa se nasc ideile geniale care te imbogatesc.
 Nu sunt adepta solutiilor magice, eu cred doar intr-o minte deschisa la nou, antrenata pentru succes, organizata, un plan de actiune realist si multa putere de munca.

Cu drag,

Anqi

luni, 2 iulie 2012

Echilibrul intre venituri si cheltuieli este fragil mereu!

Personal sunt o fire pragmatica si nu prea ma imbat cu apa rece cand vine vorba de partea financiara. Niciodata nu trebuie sa te bazezi pe factorul noroc cand vine vorba de existenta ta si a familiei. Si mai ales sa nu te bazezi niciodata pe ajutorul celor din jur. Traitul pe credit sau pe datorii facute la prieteni si familie te vor face sa te simti ca un sclav, pentru ca nu vei fi niciodata stapan pe viata ta pentru ca  nu esti capabil sa te intretii.
Postarea anterioara am dedicat-o modului in care poti face cumparaturi, fara sa simti ca la final ai dat banii de pomana. Ca o continuare, daca vreti, m-am gandit sa vorbesc despre modul in care cheltuielile fara cap te pot face ca desi sa ai un  venit rezonabil,  sa fii totusi vesnic dator.
Dovezi a unor cheltuieli daunatoare bugetului lunar sunt:
  • acele sume care odata cheltuite iti dau bugetul peste cap, dar nu sunt programate si nici necesare macar si facute doar ca sa-ti hranesti orgoliul;
  • cumperi sub impulsul de moment;
  • faci o escapada romantica care iti consuma totii banii pe luna respectiva( nu ma intelegeti gresit  pentru ca si astea sunt lucruri care trebuie facute, dar nu cu pretul amanarii unor facturi sau rate pentru care platesti penalizari);
  • cumperi bunuri scumpe pe principiul ca sunt la promotie, dar tu nici asa de fapt nu ti le permiti cu adevarat;
Sunt doar cateva exemple, dar zic eu destul de prezente in viata fiecaruia. Ceea ce vreau sa intelegeti este ca vorbesc despre aceste greseli pentru ca in parte le-am facut si eu, iar cealalta parte am observat-o la cei din jur. Nimeni nu este perfect, dar daca nu iti deschizi mintea sa inveti ca viata nu trebuie traita la limita bugetului, s-ar putea ca sa ajungi sa spui ca soarta e tare rea si ca tu nu intelegi de ce mereu traiesti de pe o zi pe alta.
Dar mai este o parte a monedei, pe care ar trebui fiecare dintre noi sa puna accent: veniturile personale. Vrei sa cheltui mai mult, castiga mai mult! Trebuie sa invatam sa ne echilibram cheltuielile in functie de veniturile dobandite si nu doar pe principiul ca daca nu pot obtine ce are vecinul fug la banca sa mai iau un credit, fara sa calculez exact venitul disponibil cu adevarat sa vad daca imi permit si acea rata sau daca cheltuiala respectiva merita dobanda si efortul depus.
E adevarat ca traim vremuri extreme de competitive si nu poti astepta ani de zile sa ai casa ta sau masina ta. Dar ce te faci cand obtii aceste lucruri fara sa ai un venit rezonabil ca sa poti trai macar decent, dupa plata ratelor. Stiu o sa spuneti ca nimeni nu este sigur oricum de jobul pe care il are, dar asta e un motiv in plus sa ai mai multa grija cand te imprumuti pentru ca s-ar putea sa nu mai ai din ce plati rata si implicit din ce trai.
Poti risca si castiga, dar sa fim realisti cei care au riscat cheltuind mai mult decat ii tinea punga au pierdut rau de tot.
Pentru cei care au probleme cu cheltuitul incercati sa asteptati 48 de ore inainte de a cumpara un bun!

Cu drag,

Anqi